Lupta pentru putere care se da in sanul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) este prefigurata, in opinia mai multor specialisti, de "agitatia din culise" si de reaparitia ideii de reorganizare teritoriala a BOR

Aceasta consta in infiintarea mai multor episcopii si mitropolii. Astfel ar urma sa fie infiintate mitropolii la Suceava, Tomis, Targoviste si Alba Iulia, iar episcopii la Radauti, Gaesti, Tulcea, Slatina si alte doua pe langa cele deja existente in judetele Timis si Bihor. Doi inalti ierarhi ai BOR confirmadiscutiile despre reorganizarea Bisericii al carei scop consta in "cresterea eficientei misionare si pastorale", care nu are nimic in comun cu intelegerile de culise ce se fac "pe coridoare, unde Sfantul Sinod nu are control".
Pe de alta parte, in unele cercuri se vehiculeaza ca noile posturi create vor fi folosite "pentru plata facturilor electorale", adica pentru recompensarea sustinatorilor. Mai mult, in randul ierarhilor se vorbeste si de rocade de scaune. Episcopul Casian al Dunarii de Jos ar putea fi avansat Mitropolit de Ardeal in locul lui IPS Laurentiu Streza, care ar putea primi Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Conform unor surse din apropierea Sfantului Sinod al BOR, "deja s-ar fi convenit asupra celor care se vor inscrie in cursa pentru cea mai inalta demnitate in ierarhia Bisericii: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei.

Teologii consultati de "Romania libera" avertizeaza ca orgoliile nemasurate ar putea duce la o scindare a Bisericii despre care deja se vorbeste in unele cercuri. Schisma ar putea fi provocata de o posibila declarare a autocefaliei Ardealului.

Schisma sau reorganizare in Biserica Ortodoxa Romana?

De la moartea patriarhului teoctist si pana la alegerea noului Intai-Statator al BOR, care va avea loc pe 12 septembrie, sunt cele 40 de zile de doliu. La intrarea bisericilor, mai ales a celor din Bucuresti, inca mai este panza neagra ce aminteste de trecerea la cele vesnice a lui Teoctist Arapasu. Preotii din toata tara, la slujba de duminica, rostesc numele lui Teoctist, "vrednic de pomenire", in ectenia pentru morti din timpul Sfintei Liturghii.

Pe de alta parte, in aceasta perioada nu se fac doar parastase, conform datinii, ci se duce si o intensa campanie electorala printre ierarhi cu ademeniri specifice uneia lumesti: promisiuni de ridicare in rang.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.