Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) va propune un proiect de lege prin care pensiile fostilor tortionari si securisti sa fie reduse la nivelul celor pentru muncitori necalificati. Doi specialisti in drept, consultati de "Romania libera", spun ca "ideea e morala, dar nu e legala".
Marius Oprea, presedintele IICCR, a declarat agentiei NewsIn ca se pregateste un proiect de lege prin care pensiile de zeci de milioane primite in prezent de tortionarii din vremea comunismului
sa fie reduse la valoarea pensiilor de muncitori necalificati. Mai mult, afirma Oprea, IICCR va propune ca fondurile obtinute in urma reducerii pensiilor fostilor securisti sa fie alocate victimelor regimului comunist. Toti cei care au abordat subiectul lustrarii pensiilor, societatea civila, numerosi politicieni, au facut-o din prisma reparatiei morale: multi dintre cei care au suferit din cauza regimului opresiv dinainte de 1989 au pensii de zece ori mai mici decat tortionarii lor. Cele mai vehiculate exemple sunt ale generalului de Securitate (r) Nicolae Plesita (5500 RON) si fostului tortionar Gheorghe Enoiu (2300 RON).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.