Un panou publicitar de 18 metri patrati (6x3 metri), cu inscriptia “Szekelyfld - Tinutul Secuiesc – Szeklerland”, a fost amplasat neoficial astazi dupa-amiaza, la granita judetului Covasna cu Brasov, in comuna Chichis.

Pe panou mai apar o poarta secuiasca, doi tineri imbracati in costume populare secuiesti si simbolurile de pe steagul Consiliului National Secuiesc - soarele si luna. Initiativa apartine Consiliului Judetean Covasna, cu avizul Inspectoratului Judetean al Politiei si al administratorul drumului national pe care este amplasat panoul. Scopul declarat de Consiliul Judetean, prin persoana vicepresedintelui Vajda Lajos,ar fi promovarea zonei din punct de vedere turistic. Oficial, panoul va fi instalat joi, astazi avand loc doar o proba, potrivit autoritatilor.

Imediat, Forumul Civic al Romanilor din Harghita a reactionat si protesteaza fata de initiativa CJ Covasna. Ei solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata prefectului de Covasna, subprefectului, ministrului Internelor si Reformei Administrative si ministrului Transporturilor, verificarea legalitatii amplasarii panoului cu inscriptia “Tinutul Secuiesc”.

“Dupa cum este cunoscut, a mai existat o tentativa similara de a marca hotarul asa-zisului 'Tinut Secuiesc>> in urma cu cativa ani, cand mai multi lideri si parlamentari UDMR au montat in aceeasi zona o placa cu aceleasi inscriptii, dar care insa a fost inlaturata ca nelegala de catre autoritatile de stat”, se arata in scrisoare.

Conducerea Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita, reprezentata de presedintele Ioan Solomon, mai arata ca, avand in vedere ca “prin cele sesizate mai sus se sfideaza cadrul legal si constitutional, materializandu-se in fapt demersurile segregationiste vizand impunerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic a acestei zone, Forumul solicita verificarea legalitatii amplasarii respectivei constructii, identificarea si sanctionarea autorilor acestei fapte si luarea masurilor de intrare in legalitate prin indepartarea panoului respectiv din spatiul public”.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.