“Afacerea pestei procine” a pus in pericol siguranta alimentara a Romaniei.
In ultima perioada, autoritatile de la Bucuresti reusisera sa castige teren pentru ridicarea sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana. In urma cu cativa ani, din cauza aparitiei pestei porcine, UE a impus Romaniei un embargo, prin care se interzicea exportul carnii de porc. In momentul in care au aparut sansele ridicarii “embargoului”, a aparut si pesta porcina la Timisoara. Grav este, insa, ca epidemia a izbucnit din pricina unei afaceri suspecte, in care statul roman plateste sume imense pentru un vaccin inutil. Iar focarul nou aparut duce la prelungirea interdictiei UE pe o alta perioada de trei ani, ceea ce va duce la pierderi economice importante. In plus, aproape 40.000 de porci infectati cu pesta - dupa ce fusesera vaccinati - vor fi impuscati.

Dupa primele epidemii de pesta porcina, Romania a elaborat un program de eradicare a bolii cu care urmarea sa convinga Uniunea Europeana ca suntem o tara “sigura”. Planul - devenit si Hotarare de Guvern - a fost elaborat de Directia de Sanatate Animala (DSA), condusa la vremea respectiva de Stefan Nicolae.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.