Riscam sa pierdem, astfel, cateva din avantajele create de introducerea cotei unice de impozitare. Bugetul Uniunii Europene va fi revizuit astfel incat tarile membre sa participe la finantarea acestuia printr-o taxa europeana, al carei cuantum nu este, deocamdata, cunoscut. Principalul efect al acestei taxe asupra Romaniei ar putea consta in pierderea avantajelor cotei unice.
"Romania ar putea sa-si piarda avantajul competitiv al cotei unice, daca va fi introdusa o taxa europeana pentru bugetul Uniunii Europene", a declarat, ieri, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), secretarul de stat Adrian Ciocanea. Instituirea unei taxe europene, incepand din 2014, este sustinuta de unii critici ai bugetului actual al UE.

In opinia acestora, bugetul Uniunii este caracterizat de "o complexitate prea mare a surselor proprii" si de "absenta unei resurse veritabile pentru formarea veniturilor". Adrian Ciocanea a precizat ca Romania nu este in favoarea introducerii unei taxe europene, care i-ar micsora competitivitatea fiscala. El a tinut sa sublinieze ca Romania va trebui sa aiba o "pozitie foarte clara" pe acest subiect, mai ales ca din 2008 vor fi discutate si eficienta instrumentelor de sprijin din agricultura, cotele de productie si mecanismele de plata directa. "Romania trebuie sa aiba o initiativa, o reactie interna, apoi una externa", a adaugat Ciocanea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.