Romania si alte cinci state NATO califica drept “artificiale” criteriile de includere in programul calatoriilor in SUA fara vize.

Ambasadele la Washington ale statelor membre NATO respinse din programul Visa Waiver, care permite calatoria in SUA fara viza, pe o perioada de 90 de zile, au trimis Departamentului de Stat al SUA o declaratie comuna, in care critica criteriile de admitere in acest program.

“Unii dintre aliatii apropiati ai Statelor Unite vor fi in continuare supusi unor criterii artificiale, care nu reflecta angajamentul si implicarea lor in mentinerea securitatii globale si transatlantice”, afirma declaratia comuna, semnata de Romania, Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Cehia. “Ca membri ai Uniunii Europene si aliati ai SUA, credem ca succesul acestui program va intari alianta noastra transatlantica fara a face diferente intre statele membre UE”, se mai precizeaza in declaratie.

Declaratia comuna pare si un act de solidaritate din partea Cehiei, care a fost inclusa in programul american. Desi respinsa, Ungaria nu a semnat declaratia si a trimis o scrisoare in care apreciaza drept incurajatoare noua lege.

Un raport al Departamentului de Stat al SUA plaseaza Romania in topul respingerilor solicitarilor pentru viza, cu un procentaj de 34,1%, fata de pragul maxim de 10%, necesar includerii tarii noastre in programul Visa Wiver. Procentajul este calculat pentru ultimul an fiscal, care s-a incheiat pe 30 septembrie 2006. Ministerul de Externe roman sustinuse ca procentajul respingerilor este in jur de 25%.

Surse din MAE au declarat vineri, pentru NewsIn, ca rata avansata, de 25%, se bazeaza pe date furnizate de partea americana, singura care are o astfel de evidenta. Sursele s-au aratat surprinse de datele din raportul Departamentului de Stat, afirmind ca cifrele din acest raport nu i s-au comunicat niciodata Ministerului de Externe de catre autoritatile americane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.