Colegiul CNSAS a decis astazi ca viceprimarul democrat Razvan Murgeanu nu a facut politie politica, au declarat pentru NewsIn surse din institutie.

Potrivit unor informatii din CNSAS, verdictul nu a pus mari probleme membrilor Colegiului, acesta neavand decat un angajament semnat in tinerete, nu insa si note. Doar un singur membru din cei noua prezenti s-ar fi abtinut, restul votand impotriva acordarii deciziei de politie politica.

Dosarul viceprimarului Razvan Murgeanu contine doar angajamentul din studentie si cateva rapoarte ale ofiterilor de Securitate, urmare a unor discutii pe care Murgeanu-pe atunci sef de santier la Canal le-ar fi purtat impreuna cu alti colegi cu cei responsabili de urmarirea detinutilor politici, declarau pentru NewsIn la sfarsitul lui iulie, surse din institutie.

Conform unor informatii din CNSAS, in dosarul lui Murgeanu, singurul document olograf este angajamentul pe care l-a semnat in studentie. In rest, in dosarul acestuia se mai gasesc niste rapoarte ale unor ofiteri care reproduceau discutii ale inginerilor de la Canalul Dunare-Marea Neagra, printre care si Murgeanu, referitoare la starea de spirit si actiunile detinutilor politici.

"Aceste documente sunt niste comentarii ale unor securisti dupa o serie de discutii in grup cu maistri, sefi de santier, etc. Chemau cativa ingineri si ii intrebau niste chestiuni, dupa care acesti ofiteri scriau niste rapoarte. De regula, celor chestionati li se spunea ca informatiile lor sunt necesare pentru a combate eventuale sabotaje din partea detinutilor politici. Nici macar nu pot fi considerate note individuale de serviciu", a declarat un membru al Colegiului sub protectia anonimatului. Murgeanu ar fi refuzat sa participe la aceste discutii, insa i s-ar fi pus in vedere ca aceste activitati intra in atributiile sale, in caz contrar riscandu-si postul, mai sustin sursele citate.

Viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu a marturisit, acum doua saptamani intr-un interviu acordat BBC, ca a semnat un angajament cu Securitatea in studentie, dar ca ulterior nu a dat nicio nota informativa.

Viceprimarul Bucurestiului sustine ca a fost recrutat in anul I, dupa ce a cumparat valuta de la un coleg strain.El a spus ca a fost amenintat ca nu va mai putea continua facultatea daca nu va accepta sa dea informatii despre studentii straini cu care era coleg. Murgeanu admite ca a semnat un angajament, ca a primit si un nume de cod pe care nu il cunoaste, dar sustine ca a refuzat sa dea informari.

Murgeanu a accentuat ca nu a facut politie politica, asa cum a declarat pe propria raspundere, intrucat nu a furnizat Securitatii nicio informatie. "Eu nu am de ce sa fiu judecat, ba din contra, daca toti ar fi fost ca mine ar fi fost o mare problema pentru ei. Probabil ca ne legau, intr-un final. (...) Pai cum m-as fi uitat eu in ochii colegilor mei sau ce erau aia acolo daca eu as fi scris de unul „Ionescu a zis ca Ceausescu e prost”?. Cum m-as fi uitat in ochii colegilor mei?. Sunt un om foarte cinstit, credeti-ma. N-as fi facut lucrul asta in viata mea. Dar e scris acolo. Spre norocul meu, ala a scris acolo: „nu vrea dom'le, asta e un nebun”. Asa a scris: „nu vrea, minte”. Ati inteles despre ce e vorba? Daca aia sunt niste oameni coerenti acolo, nu am ce probleme sa am", a inheiat Murgeanu, referindu-se la CNSAS.

PD a anuntat dupa aceasta dezvaluire ca asteapta decizia CNSAS inainte de a decide eventuale sanctiuni la adresa lui Murgeanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.