Presedintele Forumului Civic Romanesc (FCR), Adrian Iurascu, a solicitat astazi inaltilor ierarhi care stiu ca a colaborat cu Securitatea, sa nu candideze pentru functia de Patriarh si a criticat CNSAS ca, intr-un an, nu a reusit sa verifice decat un singur ierarh.

"Cei care stiu ca au facut pactul cu diavolul dintre inaltii ierarhi trebuie sa faca pasul inapoi si sa nu mai candideze. Credem ca presiunea pe care o veti face si dumneavoastra, ziaristii, va face ca cei patati sa nu mai candideze", a spus Iurascu, referindu-se la ierarhii care ar intentiona sa candideze pentru a a ocupa functia de Patriarh, informeaza NewsIn.

Liderul FCR a amintit ca, in iulie 2006, a facut o solicitare catre CNSAS in care a cerut verificarea a 26 de lideri ai Bisericii Ortodoxe Romane pentru a se stabili daca acestia au colaborat sau nu cu Securitatea. Iurascu si-a exprimat, insa, nemultumirea deoarece pana in momentul de fata CNSAS nu l-a verificat decat pe Vasile Fluieras, episcop vicar la eparhia Clujului, care a primit verdict de necolaborare cu Securitatea.

Presedintele FCM a mai spus ca organizatia pe care o conduce nu are nimic impotriva Bisericii, ci dimpotriva, prin demersul sau doreste doar mentinerea in cadrul ei a unor oameni curati. "Nu avem nimic cu Biserica, dorim doar ca in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane sa nu ajunga o persoana care a facut pactul cu diavolul", a declarat Iurascu.

El a solicitat inca o data CNSAS ca, pana la alegerile pentru noul Patriarh, sa-i verfice pe cei 26 de inalti ierarhi pentru a nu exista nici o suspicine asupra colaborarii lor cu organele de politie politica. Dupa cum afirma Iurascu, este inca timp, motiv pentru care le-a sugerat reprezentantilor CNSAS sa verifice cate unul pe zi.

"In ritmul asta avem nevoie de 25 de ani pentru verificarea ierarhilor din lista", a afirmat Adrian Iurascu, tinand cont de faptul ca intr-un an de zile a fost verificat un singur ierarh.

In lista FCR se regasesc, printre altii, mitropolitul Moldovei, Daniel, al Olteniei, Teofan, al Clujului, Bartolomeu, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Tomitanul.

Conform legii de functionare a CNSAS, verificarea eventualei colaborari cu Securitatea este extinsa si asupra ierarhilor si sefilor cultelor recunoscute de stat, pana la nivel de preoti si asimilatilor acestora in parohii, inclusiv cele din strainatate. Totusi, inaltii ierarhi si preotii nu reprezinta o prioritate pentru Colegiul dosarelor, asa cum se intampla de exemplu cu politicienii si judecatorii. Verificarea clericilor se face din oficiu, insa dupa investitura in functia respectiva. Doar candidati la Presedintia Romaniei, la Parlament sau pentru o functie guvernamentala sunt verificati de CNSAS inainte ca acestia sa poata accede la demnitatea in cauza. Din acest motiv, de exemplu, CNSAS nu este obligat sa verifice candidaturile pentru Patriarhia Romaniei, ci doar post-factum pe cel care este ales in aceasta functie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.