Romania va atinge tintele in ceea ce priveste productia de energie regenerabila, stabilite pentru anul 2010, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului, ieri, intr-o conferinta de presa. Astfel, 33% din energia consumata pe teritoriul Romaniei in 2010 va fi "verde". Pentru realizarea tintei, 65% va fi biomasa (exemplu lemn), 17% energie eoliana, 12% energie solara, 4% provine din microhidrocentrale, iar 2% este energie geotermala.

Vant la munte si pe litoral

Pentru atingerea tintelor, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a elaborat hartile care indica potentialul eolian si solar al tarii. "Cu exceptia zonelor montane, unde conditiile meteorologice vitrege fac dificila instalarea si intretinerea agregatelor eoliene, viteze egale sau superioare pragului de 4m/s, propice pentru instalatii eoliene, se regasesc in Podisul Central Moldovenesc si in Dobrogea. O zona buna pentru astfel de energie este si Litoralul", a spus Korodi, care a precizat ca in Romania se pot amplasa instalatii eoliene cu o putere totala de pana la 14.000 MW, ceea ce inseamna un aport de energie electrica de aproape 23.000 GWh/an.

Harta solara a indicat sudul tarii si vestul extrem al Banatului drept propice pentru asemenea investitii. Potrivit studiilor expertilor de mediu, daca intregul potential solar din Romania ar fi exploatat la maximum, aproximativ jumatate din volumul de apa calda menajera folosit anual ar putea fi asigurat numai din aceasta sursa. In aceleasi conditii, 15 procente din cota de energie termica pentru incalzirea curenta a Romaniei pe parcursul unui an ar fi obtinut tot din aceasta sursa.