Ministerul Internelor reia astazi licitatia pentru realizarea pasapoartelor electronice. Noile documente trebuiau puse in circulatie inca din ianuarie 2007, dar numeroasele scandaluri care au insotit procedura de licitatie au dus la amanarea momentului.

Organizarea licitatiei de astazi a fost transferata la Ministerul Internelor de premierul Tariceanu in urma numeroaselor scandaluri mediatice care au insotit licitatia organizata anul trecut de RA-APPS. Intre probleme se numara si grava situatie financiara a Bundesdruckerei Gmbh, una dintre firmele ofertante.

SUB PRESIUNE. Firma nemteasca, fosta imprimerie de stat a Germaniei, detine deja contractul de tiparire a actualelor pasapoarte romanesti. In virtutea acestor reactii, Guvernul a incercat sa atribuie direct firmei germane contractul pentru pasapoartele electronice. In urma reactiilor presei, privind ilegalitatea operatiunii, Guvernul a luat decizia ca RA-APPS sa organizeze o licitatie. La licitatia din 2006 au participat 24 de firme si s-au calificat Bundesdruckerei GmbH, Germania si UTI Systems Bucuresti, in asociere cu Imprimeria Nationala Franta. Licitatia a fost contestata inca dinainte de deschiderea ofertelor. Contracandidatii au sesizat ca Bundesdruckerei Gmbh "este indatorata masiv si nu-si poate permite finantarea proiectului". In cele din urma, RA-APPS a respins ambele oferte pe motiv ca nu indeplinesc prevederile legislative privind achizitiile publice si a decis reluarea licitatiei.

OFERTE. La inceputul lunii ianuarie, premierul a cerut Ministerului de Interne sa preia atributiile de achizitii a pasapoartelor electronice de la RA-APPS. Interesul pentru realizarea pasapoartelor a ramas constant. La licitatie si-au anuntat participarea consortiul UTI Romania in asociere cu OBS Austria, Asesoft Romania in asociere cu PWV Polonia si evident Bundesdruckerei GmbH.

PROBLEME FINANCIARE. In ciuda scandalurilor in care a fost implicata, societatea germana a ramas concentrata pe achizitia pasapoartelor romanesti. Potrivit unui articol publicat la 10 aprilie de Die Welt, "Bundesdruckerei are probleme financiare serioase, care ar putea avea ca rezultat concedierea a 1.250 de angajati. Michael Muller, reprezentantul Partidului Social Democrat din Germania, sustine ca marea comanda a Ministerului german de Interne pentru producerea unei noi generatii de carti de identitate va fi oferita Giesecker und Devrient, o firma concurenta din Munchen. (...) 'Daca nu va obtine o asemenea comanda, nu vor mai fi bani pentru dezvoltarea de noi tehnologii in viitor. Astfel, Bundesdruckerei nu va mai fi capabila sa vanda tehnologii de varf, ceea ce va duce la noi caderi>>, sustinea Muller.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.