Spitalele de la noi sunt departe de standardele europene. La unele unitati sanitare, pacientii sunt nevoiti sa vina de acasa cu medicamente, termometre si chiar pansament. Managerii se plång de lipsa fondurilor, fara sa arunce o privire in ograda proprie. Spitalele pe care le gestioneaza sunt construite in sistem pavilionar, cu multe cladiri de 1-2 niveluri, intinse pe o suprafata mare. Una din solutii vine tocmai din aceste terenuri. In zonele centrale, un metru patrat ajunge si la 2.000 de euro.

Prin vånzarea unei parti din terenul aferent spitalelor, nu numai ca se pot moderniza cladirile existente, ci chiar se pot construi unele noi. Planul ministrului Nicolaescu, prin care spitalele vor fi plimbate din subordinea unor autoritati catre altele, face imposibila orice initiativa privind terenurile. Este insa de asteptat ca pe viitor sa fie scoase, pe sest, la mezat. Au aparut deja cazuri in care s-au facut retrocedari in curtea unor spitale, desi proprietarii nu avusesera acele loturi.

Ziarul „Gardianul“ va ofera cåteva exemple. Pe Soseaua Stefan cel Mare, pe o suprafata de 6 hectare si jumatate, se afla Spitalul Clinic Colentina, criticat dur si sanctionat de autoritati. Pretul mediu al terenului de aici este de 1.700 de euro. Daca spitalul ar vinde 40.000 mp, ar obtine 68 de milioane de euro, bani pe care nu ii va vedea vreodata de la bugetul de stat. Våndute la pret corect, hectarele din curtea spitalului ar acoperi costurile unei modernizari complete a acestei unitati medicale.

Spitalele stau pe o mina de aur, dar se plang de lipsa fondurilor. Situatia a ajuns atat de critica, incat la unele dintre acestea, pacientii sunt nevoiti sa vina de acasa cu medicamente, termometre si chiar pansamente. Una din solutiile prin care Romania ar putea avea spitale moderne, la standardele europene, vine tocmai din aceste terenuri. Spitalele sunt construite in sistem pavilionar, cu multe cladiri de 1-2 niveluri, intinse pe o suprafata mare. Acest sistem presupune costuri crescute de incalzire si obliga pacientii sa iasa in frig sau in soare pentru consultatiile sau analizele efectuate in alt corp de cladire. Piata imobiliara a explodat, iar odata cu aderarea la Uniunea Europeana foarte multi investitori straini au devenit interesati de spatii comerciale sau rezidentiale. Din pacate, directorii de spitale nu pot intocmi proiecte pentru a da o utilitate terenului din ograda proprie, pe motiv ca Ministerul Sanatatii este singura institutie cu drept de decizie.

Prin vanzarea unei parti din terenul aferent spitalelor, nu numai ca se pot moderniza cladirile existente, ba chiar se pot construi unele noi. Centralizarea deciziei la nivel de minister face imposibil acest demers. Planul ministrului Nicolaescu, prin care spitalele vor fi plimbate din subordinea unor autoritati catre altele nou infiintate sau deja existente, face imposibila orice initiativa privind terenurile. Este insa de asteptat ca, in viitorul apropiat, o mare parte a acestor terenuri sa fie scoase, pe sest, la mezat. Au aparut deja cazuri in care s-au facut retrocedari in curtea unor spitale, desi proprietarii nu avusesera acele loturi. Metoda folosita a fost cea a punerii in posesie in contrapartida pentru terenurile ocupate. Evident, in zonele unde functionau spitalele, pretul terenului era mult mai mare.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ - 60 de milioane de euro

Pe Soseaua Viilor, in apropiere de Eroii Revolutiei, se intinde pe o suprafata de peste 7 hectare Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“. Aici muncesc circa 80 de medici specialisti, care asigura servicii medicale complexe de diagnostic si de laborator in cadrul patologiilor pulmonare. Printre acestea, se numara si servicii medicale unice in Romania, cum ar fi biopsia pulmonara transbronsica, radioscopii si radiografii pulmonare, analiza gazelor sanguine sau indici de elasticitate pulmonara. Tot in Sos. Viilor nr. 90 isi are sediul si Societatea Romana de Pneumologie. Cu toate acestea, spitalul nu a scapat nici de criticile presedintelui Basescu si nici de cele ale ministrului sanatatii. Dar masurile se opresc la avertizari si sanctiuni. Nimeni nu propune solutii concrete, iar managerul nu poate sa faca mai nimic cu banii pe care ii gestioneaza. Institutul „Marius Nasta“ mai detine 5.000 mp in str. Lacul Bucura (cartierul Ferentari) si alti 16.000 mp in Calea Serban Voda, in imediata apropiere a Parcului Tineretului. Tinand cont ca bolnavii cu patologii pneumologice au nevoie de aer curat, acest teren ar trebui pastrat. In schimb, Institutul poate fi modernizat prin vanzarea a pana la 50.000 mp din terenul din Sos. Viilor, la pretul zonei, de aproximativ 1200 de euro/mp. Dintr-o astfel de tranzactie, s-ar obtine 60 de milioane de euro.

Terenul Institutului de Medicina Fizica si Balneoclimatologie este vånat deja

Situat intr-o zona privilegiata a Capitalei, in imediata apropiere a Pietei Victoriei, Institutul de Balneoclimatologie este construit pe un teren de aproximativ 2.000 mp si mai are inca 2.000 mp intr-o alta zona zero a Bucurestiului. Este vorba de centrul istoric, aproape de Muzeul National de Istorie. Conducerea acestui spital ne-a declarat ca in acelasi timp cu noi, s-au mai interesat de teren si alte doua persoane fizice, care ar fi solicitat retrocedarea. Recuperarea medicala este o specialitate care nu necesita o camera de garda. Nefiind vorba de urgente, Institutul de Balneoclimatologie poate fi mutat pe un teren mai periferic si dotat cu aparatura ultramoderna, cu cei 8 milioane de euro pe care i-ar obtine din vanzarea celor doua terenuri.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.