Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a atacat dur pe Traian Basescu ieri, printr-o scrisoare deschisa, in care seful statului este acuzat ca pericliteaza imaginea Romaniei, ca seamana discordie n societate si ca actiunile sale sunt contra interesului national.

Intr-o scrisoare deschisa, Ion Iliescu reactioneaza fata de interviul dat de Traian Basescu in revista "Politique Internationale", dar readuce in discutie elemente ale unei polemici mai vechi intre cei doi, ce a escaladat in perioada suspendarii sefului statului. Iliescu il acuza pe Traian Basescu de rea-vointa, ipocrizie, neglijarea interesului national in favoarea celui propriu, de distrugerea pacii sociale si incalcarea Constitutiei.

Redam in continuare, integral, scrisoarea lui Ion Iliescu, remisa NewsIn.

"Scrisoarea deschisa adresata de domnul Ion Iliescu, fost Presedinte al Romaniei, domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Domnule Presedinte,

Interviul acordat de dumneavoastra revistei „Politique Internationale” ma obliga sa iau o pozitie publica in legatura cu afirmatiile pe care le faceti atat in legatura cu evolutiile de pe scena politica autohtona, cat si cu mine personal.

De la inceput tin sa precizez ca pozitia dumneavoastra este nedemna pentru un sef de stat responsabil. Imaginea despre Romania, pe care o proiectati prin intermediul unor astfel de aparitii in presa internationala, este grav deformata de obsesiile si de interesele dumneavoastra politice, care au o miza derizorie in raport cu interesul national.

Dovediti, si prin acest interviu, ca aveti o mentalitate fanariota, de „pretendent la tronul Romaniei”, care-si denigreaza adversarii la „Marea Poarta”, pentru a primi sau pentru a i se reconfirma „firmanul”. Romania nu poate fi considerata un soi de „grajduri ale lui Augias” in materie de coruptie, si nici dumneavoastra nu sunteti Hercule, chemat sa le curete. Pentru asta ar trebui sa fiti un exemplu de moralitate si de cinste, de onoare. Nu este cazul! Probabil ca va inchipuiti ca acuzele care vi se aduc, si care privesc grave acte de coruptie, vor fi uitate de romani daca asmutiti o Procuratura aservita dumneavoastra si transformata intr-un fel de noua politie politica, cu un comportament abuziv, in dispretul legilor tarii si al Constitutiei, asupra adversarilor politici.

Va inselati: problemele dumneavoastra cu justitia, abuzurile dumneavoastra, afacerile dumneavoastra dubioase, care privesc si spalarea de bani, si falsul si uzul de fals, incalcarile sistematice ale Constitutiei nu vor fi uitate. Nu puteti da la infinit lectii altora, nu puteti poza mereu in incoruptibil, in luptatorul cu sistemul ticalosit, cata vreme ati contribuit si contribuiti din plin la ticalosirea lui.
Va reamintesc, in acest context, ca ati fost suspendat din functia de sef al statului pentru reale, si nu inventate, incalcari ale Constitutiei, si nu, cum fals prezentati lucrurile in interviu, pentru ca ati condamnat comunismul, ati „deschis” dosarele Securitatii si ati inceput lupta impotriva coruptiei. Nu va puteti ascunde in spatele avizului consultativ al Curtii Constitutionale, pe care fals il prezentati drept un verdict de achitare. Curtea Constitutionala nu v-a judecat si nici nu v-a achitat, cum le spuneti dumneavoastra cititorilor francezi, pentru a prezenta intr-o lumina falsa actiunea legitima a celor 322 de parlamentari, pe care ii prezentati ca pe niste odiosi pucisti.

Stiti la fel de bine ca si cetatenii acestei tari ca gestul dumneavoastra de a condamna comunismul este ipocrit si oportunist, al carui scop exclusiv este acela de a atrage electoratul anticomunist si revansard in tabara dumneavoastra. Rezultatul unor astfel de acte nu este altul decat adancirea conflictelor din societate, legitimarea urii si a atitudinilor revansarde ca instrumente ale luptei politice.

Lupta impotriva coruptiei nu a inceput cu dumneavoastra. Dumneavoastra ati transformat-o in spectacol, in show de televiziune. Mai mult, in numele luptei impotriva coruptiei, ati acceptat incalcarea de catre Procuratura si Serviciile secrete a unor drepturi si libertati fundamentate, garantate de Constitutie, pe care o incalcati, la randul dumneavoastra, cu o consecventa demna de o cauza mai buna.

Cat despre dosarele fostei Securitati, ele au fost accesibile inca din anul 2000. Deocamdata, in afara de manipularea unor date din aceste dosare, nu s-a intamplat nimic semnificativ, in schimb „dosariada” a dus la scaderea increderii in institutii si in statul de drept si la generalizarea suspiciunii.

Faptul ca la Referendum romanii care s-au prezentat la urne nu au votat destituirea dumneavoastra nu inseamna ca faptele care vi se reproseaza nu au existat. La 19 mai 2007 romanii nu v-au mandatat sa va razbunati pe aceia care au fost impotriva dumneavoastra sau sa distrugeti sistemul politic romanesc, sub pretextul reformarii lui. Mai mult, romanii nu v-au legitimat prin votul lor practicile dumneavoastra de a va aroga tot mai multe prerogative executive, incalcand astfel, a cata oara, Constitutia.

Este clara dorinta dumneavoastra de a obtine tot mai multa putere, in detrimentul Parlamentului si al Guvernului. Acest lucru este, din punctul meu de vedere, imoral si periculos. Sunteti un om care dispretuieste profund democratia si regulile ei. Ne-ati dat suficiente dovezi in acest sens.

Ati facut, in interviul acordat revistei „Politique Internationale”, si afirmatii care ma privesc direct, pe care nu ma sfiesc sa le calific nu doar mincinoase, ci de-a dreptul ticaloase, ele constituindu-se in indemnuri directe si in presiuni asupra organelor de cercetare penala, lucru care nu este o premiera in ceea ce va priveste.

Afirmatia dumneavoastra ca as fi anchetat pentru ”crimele comise in cadrul revolutiei din 1989 si al mineriadei din 1990” nu ma vizeaza doar pe mine, ci pe toti aceia care in zilele si noptile fierbinti din decembrie 1989 si-au asumat riscuri si raspunderi pentru rasturnarea unui regim odios, antipopular si instaurarea democratiei in Romania. Ea reflecta dorinta unora dintre sustinatorii dumneavoastra de a re-scrie istoria cu mana justitiei. Ati nesocotit prin aceste afirmatii realitatea, ati murdarit sacrificiul celor care ne-au redat libertatea si demnitatea. Si vreti sa fiti „presedintele tuturor romanilor”!

De cand sunteti seful statului roman ati reusit sa distrugeti minimul consens national pe care il construisem cu greu, cu mari eforturi, ati distrus pacea sociala, opunand categorii sociale unele altora, semanand ura si discordia. De cand sunteti seful statului ati oprit cursul procesului de reconciliere nationala, inlocuindu-l cu ranchiuna si revansa, cu razbunarea. Ati facut din toti cei care nu sunt de acord cu dumneavoastra dusmani personali, care trebuie distrusi cu orice pret. Folositi pentru asta institutii ale statului, lucru profund imoral. Vorbiti si spuneti ca actionati in numele poporului, cand de fapt un singur lucru conteaza: dumneavoastra si interesele dumneavoastra. Care sunt identice cu cele ale grupului de „oligarhi de bine”, care v-a inventat ca om politic si v-a ajutat sa fiti ales in cea mai inalta demnitate a statului roman, pe care il dezonorati prin comportamentul dumneavoastra".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.