Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, va fi audiat astazi de comisiile senatoriale de aparare si politica externa in legatura cu memorandumul transmis de Federatia Rusa asupra Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, va fi audiat astazi, la ora 10.00, la Salonul Alb, de comisiile senatoriale de politica externa si aparare pe tema anuntului suspendarii Federatiei Ruse din participarea in cadrul Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa si reactia diplomatiei romanesti fata de acest eveniment, informeaza NewsIn.

Intentia de a-l chema la audieri pe ministrul Cioroianu a fost exprimata la inceputul saptamanii trecute de presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, social-democratul Cristian Diaconescu. Scopul acestei audieri, potrivit lui Diaconescu, ar fi fost ca seful diplomatiei sa precizeze pozitia Romaniei fata de retragerea Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (TCFE).

Potrivit lui Cristian Diaconescu, decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa ii permite acesteia sa-si disloce trupe in orice zona de flanc: Romania, Moldova, Ucraina, Georgia. "Gestul autoritatilor ruse ar trebui sa preocupe la modul cel mai serios autoritatile. O astfel de replica asimetrica si eficace are un impact foarte serios asupra situatiei Romaniei ca stat NATO si de flanc", a declarat anterior Diaconescu.

Cioroianu trebuie sa preciezeze exact cum MAE si celelalte institutii sunt capabile sa apere interesul national in acest moment delicat, a apreciat purtatorul de cuvant social-democrat. "E un moment extrem de important si nu avem incredere ca institutiile statului pot aprecia magnitudinea acestui gest si au capacitatea de a reactiona", a sustinut, saptamana trecuta, vicepresedintele PSD, care a aratat ca parlamentarii doresc sa-i incurajeze pe responsabilii din MAE sa gaseasca solutiile cele mai bune.
Recentele evolutii pe tema Tratatului privind Fortele Armate Conventionale din Europa au facut obiectul unei informari prezentate de catre ministrul de externe, Adrian Cioroianu, in cadrul ultimei sedinte a CSAT.

MAE a solicitat, pe 17 iulie, includerea pe ordinea pe zi a reuniunii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a unei analize care evalueaza consecintele anuntului Rusiei privitor la suspendarea participarii Moscovei la Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (CFE).

Presedintele rus, Vladimir Putin, a confirmat prin decret decizia pe care o anuntase la sfarsitul lunii aprilie de a aplica un moratoriu asupra Tratatului CFE.

Rusia a trimis NATO un memorandum prin care confirma ca isi va suspenda participarea la Tratatul asupra Fortelor Conventionale din Europa (CFE) incepand cu 12 decembrie 2007 si mentioneaza ca bazele SUA din Romania au contribuit, printre altele, la aceasta decizie, potrivit AFP.

Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat, intr-un comunicat, "dezamagirea" fata de decizia Federatiei Ruse de a suspenda aplicarea prevederilor Tratatului cu privire la Limitarea Fortelor Conventionale in Europa (CFE) si a acordurilor subsecvente acestuia. Romania apreciaza ca Tratatul CFE reprezinta o piatra de temelie a securitatii europene, care si-a demonstrat viabilitatea in domeniul controlului armamentelor prin contributia pe care a adus-o la consolidarea securitatii si stabilitatii in aria de aplicare, potrivit comunicatului. Ministerul Afacerilor Externe isi exprima speranta ca dialogul intre statele parti la CFE va fi mentinut si ca toate statele parti vor continua sa isi respecte pe deplin obligatiile asumate in cadrul Tratatului, afirma comunicatul MAE din 14 iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.