Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, afirma ca exista “probleme grave” in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, zona care trebuie protejata si pusa in valoare printr-o lege elaborata de MCC, ce va fi propusa Guvernului peste doua saptamani. In opinia lui Iorgulescu, 'problemele grave' constau nu numai in furtul bratarilor dacice sau al altor piese de valoare sustrase din siturile arheologice, dar si in degradarea cetatilor, a infrastructurii. Invocand faptul ca in tarile europene turismul cultural este o dominanta, ministrul culturii a afirmat ieri, la o conferinta de presa, ca proiectul de lege privind instituirea regimului special de protejare a cetatilor dacice din Muntii Orastiei prevede indeosebi conservarea si dezvoltarea zonei, cu atat mai mult cu cat cele sase cetati se afla pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si statul roman are obligatia sa le protejeze.

Adrian Iorgulescu a precizat ca cetatile sunt pe teritoriul a doua judete - Alba si Hunedoara - ale caror consilii trebuie sa se implice in colaborarea cu MCC pentru a realiza Programul de protectie si gestiune a acestor monumente istorice, dar si proiecte privind reabilitarea obiectivelor turistice din zona si restaurarea si introducerea cetatilor in circuitul turistic. Despre prevederile proiectului de lege a vorbit la conferinta de presa si directorul general in MCC Mircea Angelescu, care a adus in atentie faptul ca finantarea tuturor lucrarilor de reparatie, restaurare, consolidare, conservare a cetatilor sau de cercetare sunt in sarcina consiliilor judetene Alba si Hunedoara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.