Un nor toxic s-a ridicat la 160 de kilometri de granita Ucrainei cu Romania, dupa deraierea unui tren cu fosfor, urmata de un incendiu, informeaza BBC News online. Norul acopera 14 sate din regiunea Lvov, conform Newsin.

O suprafata de 90 de kilometri a fost afectata pana in prezent, iar 800 de persoane au fost evacuate la cerere din satele din regiune, informeaza NewsIn.

Paisprezece persoane au fost spitalizate si 800 evacuate in regiunea Lvov din vestul Ucrainei, dupa deraierea unui tren ce transporta fosfor galben, substanta inflamabila si foarte toxica, potrivit unui bilant oficial, transmite AFP.

Intre 14 si 20 de persoane, potrivit diferitelor surse, au fost spitalizate in urma accidentului. Patru dintre ele sunt membri ai echipelor de interventie, iar unul este in stare grava, potrivit departamentului regional al Ministerului pentru Situatii de Urgenta, citat de AFP.

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kuzmuk a comparat accidentul cu explozia care s-a produs la reactorul nuclear de la Cernobil in 1986.

"S-a produs un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobil, ne confruntam cu un caz care poate reprezenta o amenintare reala pentru populatie. Este un eveniment extraordinar, ale carui consecinte nu pot fi prevazute", a declarat oficialul pentru agentia AP, preluata de BBC.

In total, 11.000 de ucraineni locuiesc in satele din zona sinistrata, a precizat seful politiei regionale, Mihailo Timbaliuk, intr-o conferinta de presa. Cei care nu au fost evacuati au fost sfatuiti sa ramana acasa si sa evite sa consume legume sau produse animale produse local.

La Lvov, oras cu 800.000 de locuitori situat la 70 de kilometri de locul accidentului, localnicii evitau, astazi, sa isi scoata copiii afara din case.

Accidentul s-a produs luni dupa-amiaza cand 15 vagoane-cisterna cu fosfor provenind din Kazahstan, cu destinatia Polonia, s-au rasturnat si au luat foc. Pompierii au reusit sa stinga incendiul dupa cateva ore.
Autoritatile nu au stabilit cauzele pentru moment accidentului, dar exclud teza unui atentat terorist, potrivit politiei.

Fosforul alb este folosit de in componenta ingrasamintelor, dar si in pesticide, produse de curatat si explozibili. Substanta este usor inflamabila si foarte toxica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.