Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis astazi, cu cinci voturi pentru si doua impotriva, ca declaratiile premierului Tariceanu la adresa etniei rome nu sunt discriminatorii, a declarat presedintele Consiliului, Csaba Ferenc Asztalos.

Colegiul Director al CNCD s-a intrunit in cursul zilei de astazi pentru a lua o hotarare in cazul plangerii Asociatiei Romani Criss, potrivit careia premierul Tariceanu ar fi facut, in urma cu aproximativ doua saptamani, declaratii disciminatorii la adresa etniei rome.

Dupa ce, saptamana trecuta, a avut loc audierea celor doua parti, CNCD ca declaratiile premierului "nu intrunesc cumulativ elementele constitutive ale discriminarii, astfel cum este reglementata de Ordonanta 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare".

Potrivit presedintelui CNCD, declaratiile aparute in presa nu sunt identice cu declaratiile premierului. Totodata, acesta a mai spus ca, pe langa stenograma declaratiilor lui Tariceanu, ca probe in dosar au mai fost aduse si cateva infograme trimise de ambasada Romaniei la Roma, cu articole din presa referitoare la infractiunile cetatenilor romani pe teritoriul Italiei si statistici din care reiese ca romanii ocupa primele locuri in ceea ce priveste infractionalitatea.

Din cei sapte membri ai Colegiului Director, doi au votat impotriva deciziei luate, unul dintre ei fiind chiar presedintele CNCD. Acesta si-a motivat decizia prin faptul ca orice referire la apartenenta etnica a unor persoane acuzate de savarsirea unor infractiuni constituie fapte de discriminare, iar declaratiile premierului aduc atingere demnitatii persoanelor de etnie roma.

Hotararea CNCD va fi comunicata celor doua parti in termen de 15 zile de la adoptare si poate fi atacata in instanta, potrivit legii.

Asociatia Romani Criss a sesizat, in data de 3 iulie, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu la adresa cetatenilor de etnie roma din Italia, pe care le considera rasiste. Declaratiile la care se refera Romani Criss sunt urmatoarele: "Ministerul Internelor si Reformei Administrative de la Bucuresti va trimite o echipa de cinci politisti care sa ajute la prinderea si repatrierea romilor care comit infractiuni in Roma", "Nu vreau ca romanii care vor sa mearga sa munceasca in Italia sa aiba de suferit din cauza unui grup restrans de cetateni de etnie roma", "Rolul ofiterilor romani va fi acela de a-i instrui pe colegii lor peninsulari in psihologia si modul de operare al romilor care comit infractiuni" sau "Acesti romi comit toate infractiunile posibile, de la talharie si prostitutie, pana la jafuri organizate si trafic de droguri".

In replica la acuzatiile romilor, guvernul a informat, o zi mai tarziu, printr-un comunicat de presa, ca interpretarea declaratiilor premierului care au aparut in presa este "eronata si exagerata". Totodata, comunicatul informeaza ca declaratiile respective au fost scoase din context sau ca unele afirmatii atribuite premierului au fost prezentate cu alt sens decat in realitate. Guvernul mai precizeaza, de asemenea, ca premierul nu a intentionat sa prejudicieze imaginea cetatenilor de etnie roma prin declaratiile pe care le-a facut.

Asociatia Romani Criss a mai sesizat CNCD si in legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu, din 19 mai, cand acesta a folosit, intr-o conversatie privata, sintagma "tiganca imputita" la adresa unei jurnaliste. CNCD i-a dat atunci avertisment public presedintelui Basescu, decizie pe care acesta a declarat ca o contesta in instanta, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.