Liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo si presedintele Consiliului National Secuiesc, Fodor Imre, au prezentat, in cursul saptamanii trecute, problema autonomiei Tinutului Secuiesc in Parlamentul European de la Strasbourg, transmite corespondentul NewsIn.

Fodor Imre a declarat, ieri seara, la Tg. Mures ca delegatia etnicilor maghiari a avut intalniri la nivel inalt, inclusiv cu presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Pottering, precum si cu o serie de lideri ai factiunilor reprezentate in PE. Episcopul Tokes Laszlo a prezentat, in cadrul intalnirilor, problemele populatiei maghiare - retrocedarea bunurilor bisericesti, Universitatea Bolyai si altele, iar Fodor problema autonomiei tinutului Secuiesc.

Potrivit lui Fodor, Pottering ar fi spus ca este de acord ca organizatiile sa ceara autonomia, cu conditia sa nu pericliteze intergitatea teritoriala a Romaniei. Liderul CNS a mai aratat ca politicienii europeni au cazut de acord ca autonomia regionala ar fi benefica pentru toata populatia si ca i-au sfatuit pe maghiari sa fie consecventi in demersurile lor.

Maghiarii transilvaneni au avut o intrevedere cu europarlamentari din Ungaria, care le-ar fi spus ca romanii stiu sa faca lobby si ca exemplul lor ar trebui urmat si de cei care solicita autonomia Secuimii. Tokes si Fodor nu au pierdut ocazia sa se planga in fata europarlamentarilor de prestatia lui Marko Bela. „Nu stiu daca e adevarat, dar mi-au zis ca Marko Bela nici nu a calcat prin Parlamentul European pentru problema autonomiei. UDMR nu a reprezentat maghiarimea in Parlamentul European”, a declarat Fodor.

Acesta a mai anuntat ca marti a inceput si referendumul pentru autonomie in Tg. Mures. Fodor considera ca rezultatele de la Tg. Mures conteaza foarte mult deoarece acest oras a fost prima capitala a Tinutului Secuiesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.