"Printre solutiile identificate pentru rezolvarea optima a acestei situatii este si propunerea ca generalul Voinea sa treaca in rezerva pentru a fi delegat in echipa de procurori civili, alaturi de care sa continue instrumentarea acestor cauze, astfel incat aceste dosare sa fie solutionate operativ", se arata in sursa citata. De asemenea, potrivit aceluiasi document, "urmeaza ca, in cadrul structurii investita - prin declinare - cu solutionarea, sa se constituie echipe de procurori care vor avea ca sarcina prioritara finalizarea acestor dosare".

Decizia CC nu afecteaza munca depusa pana in prezent

Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri, la postul public de radio, ca decizia Curtii Constitutionale prin care dosarele mixte in care sunt cercetati civili si militari nu vor mai fi instrumentate de procurori militari, ci de procurori civili, nu poate afecta valabilitatea actelor administrate pana in prezent in dosarele revolutiei si mineriadei. "Ceea ce s-a facut pana in acest moment in dosare ramane valabil. In cazul in care toate actele care au fost administrate s-au facut cu respectarea legii, s-au respectat procedurile, absolut toate actele raman valabile. Decizia Curtii Constitutionale nu afecteaza valabilitatea actelor administrate pana in prezent", a spus Kovesi.

"Efectele sunt doar pentru viitor si nu retroactiv"

Decizia din 20 iunie a Curtii Constitutionale este contestata de mai multe asociatii si in primul rand de Asociatia "21 Decembrie", care apreciaza ca prin aceasta masura dosarele vor fi amanate, intarziate, practic ingropate, in conditiile in care ele vizeaza nume extrem de importante din varful ierarhiei politice romanesti. Procurorul general a precizat ca trebuie ca decizia Curtii sa fie publicata in Monitorul Oficial pentru ca ea sa-si produca efectele, subliniind insa faptul ca efectele sunt doar pentru viitor si nu retroactiv.