Fostul ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu a avertizat ieri ca Romania ar putea deveni „mai vulnerabila la potentiale razbunari teroriste” ca urmare a acuzatiilor continute de raportul lui Dick Marty. Avertismentul a fost rostit de europarlamentarul roman, ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, cu o zi inainte de dezbaterea raportului cu privire la detentia si transferul ilegal de prizonieri pe teritoriul statelor membre ale Consiliului Europei.

Intr-un raport dat publicitatii in luna iunie, cel de-al doilea de acest fel, Dick Marty a acuzat Polonia si Romania de participare la programul CIA de incarcerare de detinuti de mare importanta si de gazduirea de facilitati de detentie secrete pe teritoriul lor.

Nominalizat in raport, in fosta sa calitate de ministru al apararii, Ioan Mircea Pascu invoca o absenta a dovezilor in documentul semnat de Marty, fapt care ar submina atat credibilitatea raportului cat si a Consiliului Europei si a Parlamentului European. “In mod regretabil, domnul Marty cere o transpareta totala din partea tarilor si persoanelor incriminate, dar lucreaza in schimb in complet secret” a afirmat europarlamentarul roman, sustinand ca autorul raportului “acuza - fara dovezi - oameni nevinovati, dar ofera o protectie completa oamenilor care - potrivit propriilor declaratii - au fost implicati in mod activ in programul incriminat”.

Fostul ministru roman al Apararii a mai afirmat despre autorul raportului, ca acesta “este dispus sa vorbeasca in secret cu sursele sale, dar imi ignora apelul public de a veni si a discuta cu el si chiar a ma confrunta cu oricare dintre sursele sale, astfel nerespectand in mod grav drepturile mele”. Un alt nominalizat in raportul lui Marty, polonezul Marek Siwiec, fost consilier pe probleme de securitate nationala si actual vicepresedinte al Parlamentului European, a declarat, in aceeasi conferinta de presa ca il va da in judecata pe Dick Marty. “Am decis sa aduc cazul in fata justitiei. Bunul meu renume a fost calcat in picioare”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.