Invatamantul romanesc nu este nici atat de slab si nici atat de sumbru pe cat a fost taxat in raportul prezidential, afirma sefii universitatilor

Cele mai multe date existente in documentul prezentat de presedintele Basescu se regasesc in proiectul de lege a invatamantului, elaborat inca de anul trecut, de fosta conducere a Ministerului Educatiei. Asa sustine prof. univ. dr. Ion Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. El acuza de furt grupul care a redactat raportul „pentru ca, atunci cand au lucrat la el, erau salariati ai MECT, si cand au plecat, au plecat cu tot cu raport si l-au vandut si la presedintie". Rectorul ASE este sustinut si de catre colegii sai de la Alba Iulia si Constanta.

Prima parte a raportului Miclea este pe cat de catastrofala, pe atat de neadevarata, considera profesorul Gheorghe Rosca. „Daca iei un elev de clasa a IV-a din Romania si il duci intr-o scoala din SUA, acolo il baga direct in clasa a VI-a sau a VII-a! Acelasi lucru se intampla cu un student de la noi, daca il muti intr-o universitate din Vest! si atunci de unde ideea ca invatamantul romanesc este sub cel european sau american?", se intreaba, retoric, rectorul de la ASE.

Nu in ultimul rand, profesorul Rosca atrage atentia asupra unei situatii care ar putea fi considerata la limita legii. „Raportul este furat! si Miclea este principalul vinovat! Jumatate din membrii actualei Comisii prezidentiale au lucrat in MECT pana cand PD s-a retras de la guvernare. si au plecat din minister cu tot cu datele stranse sau elaborate in perioada in care erau salariati guvernamentali. Practic, ei au vandut acum la presedintie o lucrare pentru care deja fusesera salarizati de MECT", constata rectorul ASE Bucuresti.

Doctoratele pe banda rulanta, opera acuzatorilor

„scolile doctorale despre care presedintele Basescu afirma ca produc doctorate pe banda rulanta au fost promovate chiar de fostul ministru al educatiei, Mircea Miclea", spune si rectorul Universitatii „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, prof. univ dr. ing. Ioan Achim Moise. Faptul ca nu au fost numite institutiile de invatamant ce fac rusine sistemului este o alta cauza de nemultumire a rectorului Moise. „Atunci cand generalizezi, este foarte greu sa fii credibil! La noi, va pot spune foarte sigur ca nu ies doctorate pe banda rulanta. Nu neg ca ar exista universitati in care exista aceasta practica. Dar, daca nu sunt aratate cu degetul, toti ne simtim improscati cu noroi", considera inaltul oficial universitar din Alba Iulia.

Referindu-se la invata­mantul preuniversitar, profesorul Moise arata ca aici se potriveste de minune proverbul „Hotul striga: 'Prindeti hotul!>>". „Tot sub obladuirea ministrilor au aparut programele supraincarcate din inva­tamantul gimnazial si liceal. Unde s-a mai pomenit ca tinerii si copiii sa stea la scoala sase-sapte ore, zilnic? Doar se stie ca randamentul lor intelectual este aproape nul dupa ora 13.00. Gandul le sta atunci la joaca, la desene animate...", explica rectorul universitatii din Alba Iulia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.