Autoproclamarea Bisericii Catolice drept „unica si adevarata" biserica a lui Hristos afecteaza 40 de ani de dialog teologic

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Teoctist, a reactionat vehement la documentul intern al Vaticanului. El a caracterizat declaratia Bisericii Catolice ca fiind „brutala", cu ecouri negative in interiorul tuturor comunitatilor religioase.

„Am ramas de-a dreptul uimiti de o asemenea declaratie, care invrajbeste intreaga crestinatate. Acest lucru nu-l bucura pe Dumnezeu, care este Parintele nostru. Poate se vor ivi raze ale ratiunilor si ale scrierilor fratilor din bisericile celelalte, sa gasim totusi solutii si sa nu cadem in haos. Deocamdata, fiind asa de brutala declaratia, e greu de gasit o cale pentru continuarea dialogului cu Biserica Catolica, de vreme ce chiar nu te recunoaste ca biserica, ci doar ca pe ceva particular. Nu are sens", a spus Patriarhul BOR. Teoctist a mai precizat ca prelatii romani sperau intr-o continuare a dialogului initiat de Papa Ioan Paul al II-lea pentru colaborarea intre cele doua biserici. Patriarhul crede ca toate comunitatile religioase care au militat pentru apropiere si unitate au fost deranjate de documentul aprobat de Suveranul Pontif. „Credem ca documentul original, atunci cand va fi expus si comentat de Congregatia Vaticanului, va aduce alte lumini, ca sa nu zdrobeasca atat de brutal o activitate care se desfasoara de atatea decenii", a mai spus Prea Fericitul Teoctist, citat de Rompres.

O piedica in calea dialogului de la Ravena

Chiar daca documentul nu aduce elemente noi, reprezentantii Patriarhiei Romane considera ca acesta ar putea reprezenta o piedica in calea dialogului la urmatoarea intalnire ecumenica de la Ravena, din aceasta toamna. „Din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, am putea aprecia ca aceste afirmatii nu fac altceva decat sa contribuie la instaurarea unui climat de neincredere. Probabil ca se va ridica si aceasta problema, dar cred ca noi vom ramane deschisi dialogului", a precizat parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. El a adaugat ca si in cadrul Bisericii Romano-Catolice ar putea sa existe o situatie „delicata", deoarece multi reprezentanti ai acesteia „au pledat pentru apropierea de Biserica Ortodoxa".

Lumea crestina, „uimita si dezamagita"

Reactiile critice la adresa pozitiei Vaticanului care considera Biserica Catolica drept "unica si adevarata biserica a lui Hristos" au continuat si ieri, pe un ton si mai vehement. Asociatia Bisericilor Luterane (LWB) s-a declarat "uimita si dezamagita" de aceste afirmatii. Secretarul general al LWB, Ishmael Noko, a precizat ca luteranii nu pot accepta sub nicio forma punctul de vedere al Vaticanului si ca ei spera in continuarea dialogului cu romano-catolicii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.