Presedintele Traian Basescu participa astazi la dezbaterile pe marginea raportului Comisiei prezidentiale pentru educatie si cercetare. Una dintre cele mai importante concluzii ale acestui document este ca sistemul national nu corespunde cerintelor minime ale unei societati europene.

Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii a prezentat, in urma cu o saptamana, concluziile raportului intitulat "Romania educatiei, Romania cercetarii". Acest document contine diagnoza si principalele solutii la problemele majore ale sistemului de educatie si cercetare din Romania.

Diagnoza sistemului prezentata in raport releva ca sistemul national de educatie nu corespunde cerintelor minime ale unei societati europene. Mai mult, raportul comisiei conduse de fostul ministru al educatiei Mircea Miclea arata ca sistemul de invatamant din Romania este ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate si ca acesta produce insuficienta cercetare si inovare si nu este capabil sa promoveze o Romanie competitiva si prospera.

Documentul avertizeaza ca fara o "schimbare profunda", va creste "decalajul cultural fata de tarile membre ale Uniunii Europene", ceea ce va afecta competitivitatea romanilor pe piata europeana si va creste riscul ca "economia sa stagneze si ca democratia sa functioneze cu sincope".

Raportul propune, pentru o schimbare a sistemului de educatie, realizarea unui memorandum pentru un pact national pentru educatie si cercetare, un angajament al tuturor fortelor responsabile, din cadrul societatii politice si civile, care considera ca viitorul Romaniei, competitivitatea si prosperitatea ei depind, intr-o economie a cunoasterii, mai mult decat oricand, de schimbarea structurala a sistemului de educatie
Comisia de la Cotroceni a fost constituita pe 30 noiembrie 2006, cu scopul de a coagula elitele din domeniu pentru elaborarea politicilor educationale si gasirea solutiilor pentru problemele cu care se confrunta acest sector. Fostul ministru al educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost ales pentru a conduce aceasta comisie, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.