Grupul de 61 de cetateni romani care a plecat ieri dimineata din Fasia Gaza din cauza conflictului armat din regiune a ajuns in aceasta dimineata la Bucuresti, cu aproape o ora mai devreme decat anuntasera autoritatile.

Decolarea de pe aeroportul international de la Amman spre Bucuresti, cu aeronava pusa la dispozitie de Guvernul Romaniei, era prevazuta in cursul noptii de 10 spre 11 iulie, iar Ministerul Afacerilor Externe anuntase sosirea grupului la Bucuresti pentru miercuri dimineata, in jurul orei 7.45. Aeronava a ajuns insa in tara cu aproape o ora mai devreme.

Operatiunea de evacuare din Gaza a grupului de romani, majoritatea femei si copii, a inceput ieri dimineata. Potrivit Ministerului de Externe, 61 cetateni romani, in majoritate femei si copii, s-au prezentat la iesirea din Fasia Gaza, prin punctul de trecere Erez. Ei au fost asteptati de reprezentantii ambasadei Romanei in Israel, care au eliberat pe loc, in regim de urgenta si gratuit, documente de calatorie pentru persoanele care nu dispuneau de acte valabile.

Ambasada Romaniei in Israel a pus la dispozitie alimente, apa si bauturi racoritoare, respectiv doua autocare pentru transportul grupului pana la frontiera dintre Israel si Iordania. Romanii au fost imbarcati in autocare si adusi pana la frontiera cu Iordania, de unde au fost transportati la Amman si apoi la Bucuresti. La operatiune, alaturi de MAE, au participat si alte institutii, precum Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor.

Potrivit Realitatea TV, ministrul de externe Adrian Cioroianu a precizat ca 16 persoane dintre cele 83 care au solicitat initial repatrierea nu s-au prezentat marti la punctul de trecere dintre Fasia Gaza si Israel, iar alte cinci persoane au avut probleme cu documentele la punctul de frontiera dintre Gaza si Israel. Ministerul de Externe nu exclude posibilitatea ca cele cinci persoane cu cetatenie dubla sa paraseasca regiunea ulterior, prin Egipt.

Un prim grup de 31 de romani a fost repatriat din Gaza in 24 iunie, la bordul unei curse charter puse la dispozitie de Guvern. Ministerul de Externe a primit intre timp noi solicitari de repatriere la Ambasada Romaniei de la Tel Aviv din partea unor cetateni romani aflati in Fasia Gaza, unde situatia este tensionata de la mijlocul lunii iunie, dupa ce miscarea Hamas, aflata in conflict cu miscarea Fatah a presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a preluat controlul, informeaza Newsin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.