Provincia Kosovo va fi "fortata sa actioneze", in cazul unei lipse de progrese la ONU pentru obtinerea independentei fata de Serbia, a declarat premierul Agim Ceku, marti, alimentand astfel ingrijorarile cu privire la o posibila declarare unilaterala a independentei, relateaza Reuters.

Agim Ceku a avertizat ca Occidentul risca sa-si piarda credibilitatea, daca va amana luarea unei decizii, chiar si in conditiile opozitiei Rusiei cu privire la independenta. "Daca acest proces nu functioneaza, comunitatea internationala trebuie sa vina cu o alternativa", a declarat el intr-un interviu pentru Reuters. "Preferam calea diplomatica", a spus el. "Dar daca vedem ca nu exista nicio sansa, nici o perspectiva, nicio claritate si nici eforturi, vom fi fortati sa actionam", a subliniat el.

Ceku nu a spus insa cat timp majoritatea albaneza din provincie va avea de asteptat, insa declaratiile sale vor alimenta ingrijorarile Uniunii Europene, potrivit carora Kosovo si-ar putea declara unilateral independenta, pas care ar distruge unitatea UE. Unele state membre sunt ingrijorate ca independenta Kosovo ar putea constitui un precedent, dar sunt pregatite sa accepte aceasta independenta de dragul unitatii UE, daca vor avea ca baza legala o rezolutie ONU care sa recunoasca aceasta independenta.
"Daca nu actionam, riscam sa ne pierdem credibilitatea. Daca actionam, riscam sa pierdem unitate UE", a spus el. "Trebuie sa ajungem la un compromis. Acest proces afecteaza credibilitatea din cauza opozitiei Rusiei, o afecteaza pe cea a comunitatii internationale", a avertizat el.

Rusia, aliata a Serbiei, s-a opus unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi permis independenta. Dupa ce Occidentul a dat asigurari ca provincia va obtine independenta pana la jumatatea anului, cele doua milioane de etnci albanezi - 90% din totalul populatiei - nu mai au rabdare. Cei 16.000 de militari din forta ONU de mentinere a pacii, aflati in Kosovo, sunt ingrijorati cu privire la posibile confruntari. Insa UE cere Statelor Unite sa fie demarate noi negocieri intre sarbi si etnicii albanezi, in speranta ca Moscova va accepta situatia.

Washingtonul a declarat ca va recunoaste o declaratie unilaterala a independentei, insa UE nu va mai avea o baza legala pentru preluarea controlului asupra Kosovo de la Natiunile Unite si considera ca fragila unitate va fi astfel compromisa, informeaza NewsIn.

Ceku a declarat ca albanezii sunt dispusi sa astepte, cu conditia sa vada "eforturi concrete" din partea Occidentului pentru a se ajunge la o solutie. "Daca partenerii nostri, UE si Statele Unite, considera ca aceasta este cea mai buna cale de adoptat, dorim sa facem acest lucru impreuna. Vom ramane in acest proces", a spus el. "Dar independenta nu este negociabila", a conchis Ceku.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.