Actualitate3 Iulie 200700:03de Mariana Bechir

Lectura de 3 minute

Fiica lui Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, a cumparat de la Becali un teren de 40 de ori mai ieftin decit pretul pietei in anul in care Babiuc tatal aproba un schimb de terenuri intre Becali si Armata.

Un contract incheiat intre Gigi Becali si fiica lui Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, relanseaza dosarul privind schimbul de terenuri dintre miliardar si Armata: procurorii DNA au descoperit o presupusa mita din dosarul schimbului de terenuri dintre Armata si Gigi Becali, astfel incit ancheta se apropie de final. Investigatia nu va pleca spre instanta insa, ci spre o sectie civila a DNA, intrucit dosarul este unul dintre cele vizate prin decizia Curtii Constitutionale care le-a interzis procurorilor militari sa mai ancheteze cauze unde apar invinuiti civili.

Proba-surpriza, aparuta de curind, da o turnura spectaculoasa acestui dosar celebru. Pe de o parte, aceasta dovada schimba incadrarile din ancheta, transformind acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor publice in acuzatii de mituire. Pe de alta parte, proba ar putea aduce un al 12-lea invinuit in dosar - Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru MAp Victor Babiuc. Ea ar putea fi acuzata de complicitate la luare de mita, intrucit a cumparat de la Gigi Becali un teren amplasat in Pipera, la un pret de 40 de ori sub cel practicat pe piata imobiliara a anului 1999.

Dovada care modifica radical dosarul de cercetare a schimbului de terenuri este un contract de vinzare-cumparare prin care Ioana Babiuc a cumparat in 1999, de la Gigi Becali, 700 de metri patrati amplasati in comuna Voluntari, localitatea ilfoveana de care apartine administrativ cartierul Pipera de la marginea Bucurestiului. Cei 700 de metri patrati achizitionati de Ioana Babiuc fac parte din lotul pe care Becali l-a primit de la Armata in cadrul unui prim schimb de terenuri, efectuat in 1996. Cei doi au semnat contractul cu putin inaintea celui de-al doilea schimb de terenuri, cel din 1999, care i-a adus finantatorului Stelei renumele de „latifundiarul din Pipera“. Este vorba de tranzactia din iunie 1999 prin care Becali a fost propulsat pe orbita marilor afaceri imobiliare cu ajutorul celor 20,9 hectare detinute de UM 01847 in Pipera, hectare primite de la MAp pentru 21 ha pe care sotii Luminita si Gigi Becali le detineau in comuna Stefanestii de Jos.

Pentru cei 700 mp, Ioana Babiuc i-a platit lui Becali cinci milioane de lei, adica 318 dolari, la valoarea din '99 a dolarului, ceea ce inseamna 45 de centi pe metru patrat. Un pret de aproximativ 40 de ori mai mic decit cel practicat la vremea respectiva pe piata imobiliara a zonei, tinind cont ca metrul patrat in Pipera ajungea atunci la 20-25 de dolari. Acum, cei 700 mp valoreaza aproximativ 200.000 euro, adica 270.000 de dolari. Valoarea terenului achizitionat de fiica fostului ministru PD a crescut de circa 850 de ori in numai opt ani, fata de pretul de cumparare.

Dupa ce Ioana Babiuc si Becali au semnat contractul de vinzare-cumparare, s-a finalizat marea lovitura imobiliara prin care Becali devenea, in iunie 1999, proprietarul a 20,9 ha din Pipera. Cererea finantatorului Stelei a ajuns direct pe biroul ministrului Victor Babiuc. Aceasta in pofida procedurilor care impuneau trecerea pe la Registratura MAp a propunerii de schimbare a terenului din Stefanestii de Jos cu cel al Armatei, amplasat in Pipera. Mai mult, tot abia dupa ce Babiuc a pus rezolutia pozitiva, documentul a trecut pe la celelalte departamente ale ministerului, care si-au dat avizul sub semnatura ministrului PD.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.