Seful statului a cerut guvernului sa raporteze la CSAT care sunt efectele secetei, premierul s-a plans de cei care raspandesc zvonuri alarmiste „dupa ureche"

Presedintele Traian Basescu a cerut, ieri, premierului Tariceanu sa prezinte in CSAT efectele secetei si masurile luate de guvern. Odata cu aceasta solicitare a avut loc si un schimb de replici, presedintele vorbind despre „seninatatea cu care sunt lucrurile tratate", in timp ce premierul le-a transmis celor care „vorbesc dupa ureche si vin cu mesaje alarmante" ca nu suntem intr-o situatie tragica.

Basescu a avertizat ca efectele cele mai grave ale secetei se vor simti in septembrie, exact cand va incepe noul an scolar. „De pe acum trebuie luate masuri pentru ca scolile sa aiba apa, nu mai vorbim de spitale, unde lucurile sunt de actualitate in acest moment", a spus seful statului. El i-a ironizat pe cei care se plang ca "nu pot aduce ploaia".

"Nimeni nu se refera la adus ploaie, ci la efectele secetei care trebuie diminuate", a aratat Basescu. Presedintele Romaniei a prezentat o imagine ingrijoratoare a viitoarelor efecte ale secetei, avertizand ca exista riscul ca, in septembrie, sa se constate ca doua treimi din teritoriul national ar putea fi afectat de "seceta severa", in conditiile in care, in prezent, in cinci judete "exista conditii de seceta extrema". Aceste judete sunt Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea si Vaslui. "Am vazut: solutiile poate bune, dar ridicole nu sunt de fond pentru a diminua efectele secetei, de genul: sa mergem cu cisterna cu apa pentru oameni, pentru animale. Lucrurile nu stau asa, actiunea serioasa trebuie sa plece de la realitatea ca cea mai mare parte a productiei agricole a acestui an este deja compromisa", a atentionat seful statului. El a cerut sa se introduca restrictii la utilizarea apei, din lacurile de acumulare, pentru producerea energiei hidroelectrice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.