Ministrul Justitiei a cerut Comisiei Europene sa elimine din Raportul de tara aprecieri superlative din capitolul dedicat justitiei. Este primul oficial din istoria extinderii UE care solicita Comisiei asa ceva.

Inainte de publicarea Raportului privind Romania si Bulgaria, ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, a trimis Comisiei Europene, prin reprezentanta romana la Bruxelles, un document in format electronic reprezentind obiectiile sale fata de forma provizorie a raportului. Pe 9 pagini, ministrul Justitiei solicita comisarilor europeni eliminarea sau reformularea unor pasaje din Raport. O anume obiectie a ministrului Chiuariu este cel putin controversata. El cerea eliminarea din Raport a unei propozitii realmente superlative, cum rareori a avut Romania in Rapoartele de tara: „Ritmul in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul Directiei“.

Ministrul Chiuariu oferea trei argumente pentru care cerea atenuarea laudelor la adresa DNA. Primul suna asa: „Propozitia este redundanta, repeta ideea prezentata in paragraful precedent“. Paragraful precedent, de asemenea laudativ la adresa DNA, suna in felul urmator: „DNA a continuat sa isi asume angajamentele privind urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt si sa isi demonstreze capacitatea de a le pune in practica. Numarul si profilul noilor anchete initiate de DNA in aceasta perioada au contribuit la obtinerea unor rezultate pozitive in domeniul anchetelor impartiale in cazuri de coruptie la nivel inalt“.

Al doilea argument al ministrului a fost formulat astfel: „Autoritatile romane au dubii asupra calificativului de inalt profesionalism al ritmului anchetelor DNA. Referitor la informatiile oferite de oficialii romani in legatura cu cererea de revocare a sefului Sectiei 2 din DNA, reiteram faptul ca, din 428 de cazuri inregistrate la Sectia 2 anul trecut, doar 99 au fost rezolvate. Dintre acestea, numai 18 au fost trimise in judecata, iar restul nu au primit solutii de urmarire penala“.

Al treilea argument se incheie in ton ironic: „Autoritatile romane vor sa atraga atentia ca, desi saluta solutionarea rapida a cercetarilor penale, doar ritmul acestora nu este un indicator de inalt profesionalism. De unde stie Comisia ca toate investigatiile DNA au fost conduse intr-o maniera corecta si profesionista si furnizeaza dovezi solide in fata instantelor?“.

Comisia Europeana a refuzat sa elimine textele laudative la adresa DNA, asa cum a cerut Tudor Chiuariu, drept pentru care acestea s-au regasit in raportul final.

Ministrul Tudor Chiuariu este in conflict cu DNA dupa ce a solicitat intempestiv Consiliului Superior al Magistraturii demiterea procurorului Doru Tulus, seful Sectiei 2, care se ocupa de formele sofisticate de coruptie si care are in lucru majoritatea dosarelor in care sint implicati politicieni. Gestul sau a stirnit reactii vehemente ale procurorilor din toata tara si ale mai multor asociatii de magistrati, iar ministrului i-a fost anulata invitatia de participare la un eveniment organizat de Institutul National al Magistraturii. La sedinta CSM in care s-a discutat cererea ministrului au participat numerosi emisari ai ambasadelor occidentale, fapt considerat fara precedent. CSM nu a dat curs solicitarii ministrului, ci a dispus derularea unei inspectii la DNA, aflata inca in desfasurare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.