Departamentul National Anticoruptie instrumenteaza un nou dosar penal in care apare numele fostului prim-ministru Adrian Nastase. Este vorba de Dosarul 37/P/2007, ce priveste modul in care firma Euromedic a incheiat un parteneriat extrem de avantajos cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe timpul guvernarii Nastase, dupa cum ne-au confirmat surse judiciare.

Contractul incheiat in 2001 cu CNAS, pentru o perioada de cinci ani, stabilea ca Euromedic sa primeasca de la bugetul Casei trei milioane de dolari anual, in schimbul carora oferea disponibilitatea de a efectua investigatii medicale asiguratilor (radiografii, ecografii sau mamografii) in cele patru centre pe care le avea deschise in Romania. Suma pe care Euromedic urma sa o primeasca era fixa, indiferent ca firma ar fi efectuat 6.000 sau 60.000 de investigatii pe an. Dupa primii trei ani de activitate, s-a observat ca, impartind suma alocata la numarul de investigatii, rezultau tarife de trei-patru ori mai mari decit la celelalte laboratoare private.

Acest lucru a fost posibil cu ajutorul semnaturilor citorva ministri, in frunte cu fostul premier Adrian Nastase, care au creat un coridor legislativ special pentru aceasta firma. De altfel, Nastase era un oaspete obisnuit la inaugurarea centrelor Euromedic. Risipa a mai fost diminuata la inceputul anului 2005, cind, in urma investigatiei publicate de Cotidianul pe marginea acestui subiect, fostul ministru al Sanatatii Mircea Cinteza a modificat formula contractelor, dar tot a lasat firmei Euromedic un avantaj: decontarea analizelor la un pret cu 70% mai mare fata de celelalte laboratoare.

„Am semnat vreo 6.000 de hotariri de guvern ca prim-ministru si banuiesc ca cei de la DNA, al caror salariu zilnic este cit pensia unui pensionar pe o luna intreaga, le vor lua pe toate la mina. Nu am nici un fel de emotii“, ne-a declarat Adrian Nastase. Eugeniu Turlea este cel care a semnat controversatul contract, ca presedinte al CNAS. In prezent, el este consilierul lui Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, dar si coordonatorul sau de doctorat.