La termenul de astazi, in fața instanței, s-a prezentat doar fostul președinte al CNSAS, Corneliu Turianu, informeaza NewsIn. El a solicitat admiterea cererii in care il acuză pe procurorul Mihai Sorin Stănescu de cercetare abuzivă și hărțuire.

Fostul șef al CNSAS a mai spus in fața instanței că plangerea impotriva lui a fost făcută de istoricul Stejărel Olaru care nu ar avea calitate procesuală și a ajuns să fie soluționată de Mihai Sorin Stănescu, procuror de la Parchetul de pe langă Inalta Curte de Casație și Justiție.

"In momentul in care am ajuns la acest procuror, l-a intrebat cum se face că tot la un liberal convins a ajuns plangerea. Mai mult, l-am intrebat cum este posibil să incepi urmărirea penală fără parte vătămată, fiindcă premierul Tăriceanu nu are nici o cerere de acest gen la dosar, iar domnul Stejărel Olaru nu are calitatea procesuală", a declarat fostul șef al CNSAS. El a mai precizat că in acel moment a cerut de două ori recuzarea procurorului Stănescu și predarea acestui dosar unui alt magistrat insă acest lucru nu a fost admis.

Potrivit lui Turianu, Comisia de disciplină internă pentru abateri a CNSAS a discutat cazul Tăriceanu dar, in urma dezbaterilor, a clasat dosarul.

"Cel mai grav abuz, pentru care am cerut intrarea in legalitate, a fost faptul că procurorul Stănescu, cu de la sine putere, a continuat cercetarea penală. Asta deși i-a fost remisă in mod oficial decizia comisiei CNSAS prin care se constata inexistanța oricărei infracțiuni și clasarea acestui caz. Mai mult, in 30 ianuarie 2007, două echipaje de poliție s-au deplasat atat la domiciliul familiei, cat și la cabinetul personal, avand un mandat de aducere la sediul Parchetului, mandat semnat de același procuror Stănescu, ceea ce reprezintă un grav abuz de putere și macularea imaginii mele publice, in condițiile in care nu am primit nici o citație cu privire al o nouă audiere. Astfel, am fost nevoit să cer declanșarea urmăririi penale impotriva procurorului Mihai Sorin Stănescu pentru cercetare abuzivă", a explicat Corneliu Turianu.

Fostul președinte al CNSAS l-a mai acuzat pe procurorul Stănescu de tergiversarea cazului.
"Acum cateva zile am aflat din presă că premierul Tăriceanu ar fi fost chemat la Parchet pentru declarații. După un an și jumătate domnul procuror a găsit partea vătămată. Nu știu in ce calitate l-a chemat de pomnul Tăriceanu, dacă l-a chemat", a mai spus Turianu.

"Domnul procuror Stănescu a dat curs unei comenzi politice, insă a incălcat legea", a adăugat Turianu.
Fost președinte al CNSAS, Corneliu Turianu, este anchetat pentru abuz in serviciu fiindcă a declarat, intr-o emisiune tv, că premierul Călin Popescu Tăriceanu ar fi fost informator al Securității.

Plangerea impotriva lui Corneliu Turianu, de la care a inceput urmărirea penală a profesorului de drept, a fost semnată de Stejărel Olaru, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, institut ce funcționează in subordinea premierului Călin Popescu Tăriceanu. "Mi s-a părut că domnul Corneliu Turianu a făcut un abuz in serviciu și a incălcat dispozițiile legii de funcționare a CNSAS atunci cand s-a antepronunțat in legătură cu statutul de informator al unei persoane publice", spunea istoricul Stejărel Olaru.

In 4 aprilie 2006, in timpul scandalului referitor la votarea lui Corneliu Turianu in poziția de președinte al Consiliului Național de Studiere a Arhivelor fostei Securități, acesta a declarat, la o emisiune tv, că premierul Călin Popescu Tăriceanu ar fi fost informator al Securității. Turianu a susținut că ar fi văzut la CNSAS mai multe documente in care un Călin Popescu Tăriceanu figura ca șef de casă conspirativă.
Călin Popescu Tăriceanu a primit, in luna mai 2006, de la CNSAS, certificatul in care spune că liderul liberal "nu a fost agent sau colaborator al Poliției Politice comuniste".