"Nimeni nu poate construi un buget pentru agricultură mai bine decat mine. Bugetul lui Remeș pentru 2008 va deveni de referință, nimeni nu va mai putea să coboare la cifra de rușine din acest an", a spus Remeș.

Acesta a precizat că la rectificarea bugetară de miercuri urmează să obțină 2.419,8 milioane de lei, urmand ca pană in toamnă bugetul Ministerului Agriculturii să crească de la 0,88 din PIB, cat este in prezent, la 1,88 % din PIB. "Pentru această creștere trebuie să-i mulțumesc premierului Călin Popescu Tăriceanu și ministrului de finanțe Varujan Vosganian. Din banii obținuți vom acorda despăgubiri pentru culturile agricole afectate de secetă, pentru realizarea culturilor de toamnă și pentru SAPARD romanesc.

Vom plăti tot ce prin legislație trebuie plătit, in zootehnie și in sectorul vegetal", a menționat Remeș.
Principalele acuzații aduse ministrului agriculturii Decebal Traian Remeș, in moțiunea depusă de PSD, sunt intarzierile privind elaborarea metodologiei de accesare a fondurilor europene, insuficienta informare a fermierilor cu privire la normele europene pe care trebuie să le respecte sau problema cotei de lapte.

"Le doresc tuturor adversarilor mei să trăieascp mulți, mulți ani și să ii roadă invidia că eu sunt fericit", și-a incheiat Remeș discursul.

Dezbaterea moțiunii simple a PSD “Patru milioane de lei subvenție pentru fiecare teren agricol” se dezbate, marți, la Camera Deputaților, in textul acesteia cerandu-se adoptarea unor măsuri pentru rezolvarea crizei, nu insă și revocarea ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeș.

Creșterea suprafețelor de teren neexploatate, a importurilor de produse alimentare, a prețurilor pentru produsele alimentare, situația dramatică a sistemelor de irigat, neonorarea promisiunilor de acordare a subvențiilor, sunt cateva din problemele identificate de semnatarii moțiunii simple a PSD.

Totodată, deputații social-democrați atrag atenția asupra riscului de blocare sau amanare a fondurilor pentru plățile de la Uniunea Europeană pentru anul 2007. PSD mai semnalează că cele două agenții de plăți nu au fost acreditate de către organismele abilitate din UE, ceea ce ar putea afecta obținerea sumelor de la UE pentru anul 2007. Ritmul plăților SAPARD a scăzut, iar mediatizatul proiect „Fermierul” al lui Gheorghe Flutur nu a produs rezultatele scontate, mai afirmă inițiatorii. „Greșelile acestor responsabili-iresponsbili din structurile abilitate se regăsesc la nivelul producătorilor agricoli, victime ale dezinformării și ale falselor promisiuni.Toată vina aparține tuturor celor trei miniștri”, susțin semnatarii moțiunii.

Moțiunea PSD conține insă și cateva contradicții. De exemplu, semnatarii moțiunii cer finalizarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, insă mai sus, despre același proiect, deputații susțin că ”a fost finalizat cu mare intarziere, față de termenul preconizat”.

Printre solicitările autorilor moțiunii nu se numără și revocarea actualului ministru. Pesediștii cer in schimb acordarea de despăgubiri pentru secetă, inclusiv pentru producătorii neasigurați, creșterea bugetului pentru agricultură prin rectificare bugetară, o subvenție de 4 milioane lei vechi pentru fiecare hectar, acordarea unui sprijin financiar pentru culturile ecologice, subvenționarea seminței de grau și de orz, a motorinei, acordarea unei subvenții pentru irigații de 12 milioane lei vechi/hectar, asigurarea prin bugetul MADR a fondurilor necesare adoptării măsurilor privind redresarea agriculturii, finalizarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 și a metodologiei de finanțare a proiectelor, finalizarea măsurilor recomandate de către experții UE pentru organizarea instituțională și acreditarea de căre Comisia Europeană, a celor două agenții de plăți, stabilirea nivelului alocației bugetare la 30% din volumul creditului agricol acordat de către băncile comerciale pentru activitățile de producție din sectorul vegetal și din zootehnie.

La inceputul dezbaterii, semnatarii moțiunii i-au urat ministrului agriculturii "La mulți ani!", parlamentarii PSD declarand că le pare rău că această dezbatere s-a desfășurat tocmai in ziua cand ministrul Remeș iși aniversează ziua de naștere.