"Este important pentru cele două părți să păstreze un anumit grad de incredere. Avem un obiectiv comun, trebuie să avem și o voință comună, altfel situația va afecta nu numai Turcia, ci și UE", a declarat Babacan, intr-o conferință de presă susținută la Bruxelles, informeaza Newsin.

"UE va rămane puternică atat timp cat va continua să iși țină promisiunile", iar o "Uniune Europeană puternică nu va fi posibilă decat dacă este capabilă să reunească diferite culturi in jurul unor valori comune", a explicat Babacan.

Argumentand prin faptul că Ankara reprezintă un "model" de coabitare a islamului cu laicitatea pentru "pentru numeroase țări din Africa și din Orientul Mijlociu", oficialul turc a avertizat că o "reexaminare a procesului (de aderare la UE - n.red.) sau orice ar afecta credibilitatea procesului va avea efecte semnificative".

Negociatorul turc a vorbit după o reuniune cu reprezentanți ai Uniunii Europene, in timpul căreia au fost deschise două noi capitole de negociere, in loc de trei, cate fuseseră prevăzute inițial, in vederea aderării Turciei.

Dechiderea celui de al treilea capitol, din totalul de 35, a fost amanată pe termen nelimitat, pentru a evita un veto francez.

"In ceea ce privește acest capitol, nu suntem satisfăcuți de explicațiile tehnice care ne-au fost oferite", a subliniat Babacan, care este de părere că "au apărut dificultăți de cu totul alt ordin".

Inainte și după alegerea sa ca președinte al Franței, Nicolas Sarkozy a repetat că, in opinia sa "Turcia nu are ce căuta in Uniune" și că ar prefera un "parteneriat privilegiat" cu UE, in locul unei aderări.

La lansarea acestor negocieri, in octombrie 2005, UE a asigurat Turcia că obiectivul lor este aderarea, deși a precizat că procesul rămane deschis și fără garanții.