Alaturi de membrii familiei regale vor mai fi prezenti la palat ingrijitorul editiei, istoricul Vasile Docea, si directorul general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu.

Stabilirea textului, traducerea din limba germana, studiul introductiv si notele volumului "Carol I al Romaniei, Jurnal, Volumul I: 1881-1887� sunt semnate de Docea. Potrivit NewsIn, Jurnalul Regelui Carol I cuprinde patru volume, care au fost pastrate in arhiva familiei regale si au intrat mai tarziu in Arhivele Statului din Bucuresti.

Primul volum acopera anii 1881-1887 si contine insemnarile zilnice ale suveranului, notatii de regula sumare despre activitatile sale zilnice, dar si evenimente mai mult sau mai putin importante. In acest volum, autorul nu urmareste o idee anume, ci doar reda cu fidelitate fapte, iar apercierile personale si comentariile sunt succinte si destul de rare, potrivit editurii. Printre momentele istorice reflectate in acest volum se gasesc pregatirea si semnarea, in 1883, a aliantei cu Puterile Centrale, atitudinea regelui fata de aceasta decizie si lupta continua dintre liberalii si conservatorii ce se succed la guvernare.