Asociatia "21 decembrie 1989" in colaborare cu grupul "Noii golani" va organiza, miercuri, in Piata Universitatii, un miting de protest fata de decizia Curtii Constitutionale, care, potrivit celor doua organizatii, incearca sa tergiverseze cercetarile in dosarele Revolutiei si Mineriadelor

Mitingul va fi sustinut si de alte organizatii non guvernamentale precum: Blocul National al Revolutionarilor, Alianta Civica, Grupul pentru Dialog Social, Seniorii Ligii Studentilor 1990, Asociatia 15 noiembrie 1987, Liga Apararii Drepturilor Omului, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Grupul Independent pentru Democratie, Asociatia "Copii Revolutiei", Fundatia Revolutionarilor '89 Timisoara, A.L.T.A.R. Timisoara, Asociatia Memorialul Revolutiei, informeaza NewsIn.

La miting vor fi prezente si personalitati care au participat activ la evenimentele din decembrie 1989-iunie 1990.

Anchetarea si judecarea cauzelor in care sunt implicati, alaturi de militari, si civili - asa cum sunt dosarele Revolutiei - nu va mai putea fi facuta de magistratii militari. Decizia a fost luata in urma cu o saptamana de catre Curtea Constitutionala. Potrivit acesteia, ancheta in cauzele care vizeaza civili si militari va fi facuta in exclusivitate de procurori civili. Cauzele in care sunt numai militari vor fi facute de instantele militare pana la Curtea de Apel.

In privinta anchetelor, procurorii sectiilor militare vor instrumenta cauzele in care sunt implicati doar militari. Dosarele mixte, in care erau cercetati civili si militari vor fi trimise procurorilor civili, care vor continua ancheta demarata de procurorii militari.

Decizia Curtii Constitutionale face ca ancheta in dosarele Revolutiei si in acelea ale mineriadei din 1990 sa fie gestionata de procurori civili si sa fie reluata de la zero, in conditiile in care procurorii militari erau foarte aproape de finalizarea acestor dosare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.