Presedintele Romaniei si omologul sau rus vor participa, duminica, la Zagreb, la un summit regional pe probleme de energie. Intilnirea survine dupa o serie de declaratii acide ale sefului statului roman la adresa Rusiei, legate mai ales de energie.

Presedintele Traian Basescu participa duminica, la Zagreb, la un summit regional pe probleme de energie, alaturi de alti opt sefi de stat din Europa de Sud-Est. Dincolo de agenda evenimentului, momentul e cu atit mai important, cu cit Basescu se va afla la aceeasi masa cu presedintele Vladimir Putin, in conditiile in care Rusia a fost de-a lungul timpului tinta mai multor critici ale Cotroceniului. De cele mai multe ori, tocmai pe subiecte energetice.

Nu este prevazuta incheierea nici unui acord in timpul acestui summit la care participa presedintii Rusiei, Romaniei, Croatiei, Albaniei, Bosniei, Bulgariei, Macedoniei, Muntenegrului si Serbiei. Grecia va fi, la rindul sau, reprezentata de un viceministru, iar Comisia Europeana va trimite un delegat.

Acuzat constant ca din cauza declaratiilor sale ferme la adresa Rusiei platim un pret mai mare pentru gazul importat din aceasta tara, Basescu nu pare sa-si fi pregatit un discurs prietenos la adresa Moscovei.

Surse prezidentiale sustin ca seful statului va pleda pentru dezvoltarea unei piete energetice regionale comune, care sa se bazeze pe un document politic semnat de statele din regiune. In acelasi timp, Basescu va insista pentru dezvoltarea coridoarelor caspice catre Uniunea Europeana: Trieste - Constanta si Nabucco, drept alternativa la dependenta energetica de Rusia.

"Basescu va spune ca Romania trebuie sa aiba o relatie corecta cu Rusia, dar aceasta trebuie sa iasa din logica monopolista si sa accepte dezvoltarea unei piete libere energetice. E o pledoarie conforma cu preocuparile UE in materie de politici energetice", ne-au declarat surse prezidentiale. Acestea au admis ca discursul presedintelui roman nu va fi neaparat pe placul lui Putin, dar ca Rusia nu are motive obiective sa se considere lezata de ce urmeaza sa spuna Basescu.

Dincolo de masa rotunda la care vor participa alaturi de ceilalti sapte sefi de stat din regiune, Basescu si Putin ar putea avea si o scurta intrevedere privata. Cu toate acestea, surse de la Cotroceni au precizat ca partea romana nu a solicitat asa ceva.

In a doua luna de mandat, in 2005, Traian Basescu a efectuat o vizita oficiala in Rusia, prilej cu care l-a invitat pe Putin sa il considere "un prieten european", "unul dintre presedintii europeni pe care sa-i puteti suna oricind si care sa va poata suna oricind".

Momentele tensionate pe axa Cotroceni-Kremlin

Septembrie 2005 - Marea Neagra, lac rusesc

Vorbind diasporei romanesti din San Francisco, Traian Basescu a comparat Marea Neagra cu un "lac rusesc" si a propus "interventia comunitatii internationale in conflictele inghetate din zona, inainte ca solutia sa ajunga una militara".

Ianuarie 2006 - "Ati stat 30 de ani in Romania"

Intrebat de seful delegatiei ruse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei despre motivul amplasarii bazelor americane in Romania, Basescu raspunde: "Din cite am inteles, dumneavoastra reprezentati Federatia Rusa. Ati stat 30 de ani in Romania. Nu v-am intrebat niciodata de ce".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.