Curtea Constitutionala a admis ieri o exceptie de neconstitutionalitate a unei prevederi din legea de modificare a Codului de procedura penala, potrivit careia dosarele in care sint anchetati atit civili, cit si militari sint instrumentate strict de procurori civili. O dispozitie tranzitorie prevedea ca anchetele de acest tip aflate in derulare sa fie instrumentate in continuare de procurorii militari. Exceptia a fost ridicata pornind de la un dosar in care sint judecati politisti si civili pentru furt din conducte petroliere. Argumentul folosit de partea care a ridicat exceptia se refera la neconstitutionalitatea acelei prevederi tranzitorii, adica la dreptul constitutional de a beneficia retroactiv de prevederile legii penale celei mai favorabile. Decizia de ieri a Curtii Constitutionale nu poate fi atacata si devine lege dupa publicarea in Monitorul Oficial. In consecinta, toate dosarele instrumentate de Parchetele Militare in care sint invinuiti si civili vor trebui predate catre Parchete Civile.
Cele mai complexe astfel de dosare sint cel al Revolutiei si cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ultimul are peste 250 de volume, cu sute de pagini fiecare, contine peste 4.000 de declaratii si sint implicate peste 1.000 de parti vatamate. "Unui procuror care nu cunoaste acest dosar ii va trebui cel putin un an numai pentru a-l studia si, eventual, pentru a reveni asupra unor probe", a declarat pentru Cotidianul generalul Dan Voinea, seful Parchetelor Militare, cel care conduce investigatiile in dosarele respective. In plus, investigatiile trebuie continuate de Politia Capitalei, care, conform conducerii, a delegat, pe linga Parchetul Militar, sase politisti pentru a-l ajuta pe generalul Voinea in cercetari. Procurorul general, Laura Codruta Kövesi, a dispus ieri un inventar al dosarelor aflate in lucru la Parchetele Militare, pentru a avea o evidenta in momentul in care decizia Curtii va fi publicata in Monitorul Oficial. "Dupa inventariere, in functie de gravitatea faptelor, aceste dosare vor fi repartizate fie Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti, fie Curtii de Apel, fie chiar la noi, la Parchetul general", a declarat pentru Cotidianul procurorul Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvint al institutiei.

Cu o zi inainte de a lua aceasta decizie, Curtea Constitutionala a publicat un comunicat in care condamna presiunile pe care le-ar exercita societatea civila asupra institutiei. Judecatorii Curtii chiar ii nominalizeaza pe Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", pe Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, si pe avocatul Antonie Popescu, membru al Ligii Studentilor. Intr-o prima scrisoare inaintata presedintelui Romaniei, presedintelui Comisiei Europene, presedintelui Parlamentului European, vicepresedintelui Comisiei Europene, comisarul pentru Justitie, precum si Curtii Constitutionale, "semnatarii someaza Curtea - si celelalte autoritati publice sa o influenteze - pentru a lua o decizie in sensul dorit de ei", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale. Judecatorii au calificat actiunea "asa-zisilor reprezentanti ai societatii civile" drept "terorism juridic".