Firma suedeza Gripen, producatoare a avionului de lupta JAS-39, care este interesata sa vanda Romaniei 48 de avioane multirol, este implicata intr-un nou scandal de coruptie in Ungaria.

Imre Szekeres, ministrul ungar al Apararii, a declarat luni ca va initia o ancheta, in cadrul viitoarei intruniri a Cabinetului, privind circumstantele achizitionarii, de catre Ungaria, in urma cu patru ani, a 14 avioane tip JAS 39 Gripen, de la Suedia, relateaza MTI.

Szekeres a sustinut luni un discurs in Parlament, la doua saptamani dupa ce televiziunea suedeza a dezvaluit un scandal de coruptie in care este implicat un om de afaceri austriac, care se presupune ca a primit opt milioane de dolari dupa ce a inlesnit tranzactia.

Decizia de achizitionare a avioanelor suedeze de tip JAS-39 Gripen, in locul celor de fabricatie americana F-16, a fost luata de Biroul pentru Securitate nationala, la 10 septembrie 2001, in timpul guvernarii partidului de centru-dreapta Fidesz, in prezent aflat in opozitie, contractul final fiind insa semnat in 2003, de Guvernul socialist. Szekeres a declarat ca va initia investigatia pe cont propriu, dupa intrunirea de miercuri a Cabinetului.

Contract de peste 3,5 miliarde euro

Romania trebuie sa decida pana la sfarsitul acestui an ce tip de avion va alege pentru inlocuirea aeronavelor MiG 21 LanceR care isi vor epuiza resursa de zbor incepand cu anul 2010. Pentru acest program de inzestrare, Ministerul Apararii va aloca peste 3,5 miliarde euro.

Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a afirmat, la inceputul mandatului sau, ca cerintele tehnice pentru achizitionarea avionului multirol au fost definite de specialistii militari. El a insistat ca o decizie trebuie luata pana la sfarsitul anului, insa pana in prezent nu se stie decat ca Fortele Aeriene Romane au solicitat, in luna august a anului trecut, informatii de la cei trei potentiali furnizori: Gripen International, cu avionul JAS-39, Alenia Aeronautica, cu avionul Eurofighter Typhoon, si Lockheed Martin, cu F-16.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.