Aceleași persoane s-au regăsit și pe neagra listă a celor deposedați de regimul comunist de orice bun aflat in proprietate. Iar descendenții lor sunt parte componentă a unei alte liste, a celor care trebuie să primească despăgubiri de la statul roman. Iar pană acum s-au ales doar cu promisiuni și hartii considerate fără valoare, la Fondul Proprietatea. Motiv pentru care unii au ales calea tribunalului CEDO pentru a-și recupera pierderile, alții refuză să le primească.

Auschnitt, Brătianu, Cantacuzino, Malaxa, Mociorniță... sunt doar cateva nume de pe o listă ce amintesc de vremuri in care Romania era o putere de top in Europa iar Bucureștiul avea renumele de "micul Paris". Indiferent de modul in care aceștia au contribuit la bunăstarea acelei Romanii (economic, politic, social, cultural), de care tare imi este dor deși o cunosc doar din povestirile bunicilor, ele mai au un numitor comun. Au fost spulberate și jefuite la fel de josnic de către un stat ce confisca in numele tuturor dar in beneficiul unei noi clici, istruite pe criterii moscovite.

Blestemul lor pare continuat și la 18 ani de la "evenimentele din decembrie": după ce au fost plimbați prin tribunale in zeci de procese, urmașii celor rămași fără rezultatul muncii a generații intregi, incă nu pot să-și recupereze prejudiciile. Pe cele palpabile căci moartea rudelor prin pușcării și lagăre de concentrare nu le-o poate repara nimeni.

Crearea megaFondului Proprietatea nu pare mai mult decat o găselniță care să le inchidă gura. Un fel de statul se face că indreaptă lucrurile. Numai că, sătui de așteptarea zadarnică, deposedații abuziv nu se mai mulțumesc cu primirea unor hartii fără valoare. Așa că, familiile Malaxa și Auschnitt au făcut plangere la Washington și CEDO din cauza despăgubirilor mici pe care le-au primit. Iar descendenții Mociorniță nu doresc să accepte despăgubirile oferite prin intermediul Fondului Proprietatea in locul proprietăților confiscate de comuniști.

Alteprocese, același perdant- statul roman și aceeași plătitori: contribuabilul de rand impovărat de taxe. Parcă am fi intr-un serial de proastă factură in care se incearcă demosnstrarea faptului că istoria se repetă pană cand vom conștientiza greșelile făcute in timp.