Direcția de Informații Fiscale este odorul cel nou și scump al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Croită după model spaniol și francez, structura de informații a Fiscului va deveni una dintre cele mai temute din Romania. Că doar toate dor cand e vorba despre bani, iar banii intotdeauna lasă urme.


Noua organigramă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală are in componență Direcția de Informații Fiscale, iar apariția ei este legiferată in subpunctul cu numărul 65 al unui articol din hotărarea de guvern publicată recent privind organizarea și funcționarea Agenției. Așadar, conform uneia dintre competențele atribuite, ANAF "analizează și evaluează informațiile fiscale pe care le deține și acționează pentru obținerea de informații noi din diverse surse in vederea identificării atat a unor potențiale riscuri fiscale, cat și a contribuabililor care prezintă risc ridicat din punct de vedere al administrării fiscale". "Direcția de Informații Fiscale este deocamdată creată la nivel central. Incă nu s-a finalizat proiectul Phare pe această temă, și acum se lucrează cu echipa spaniolă la procedurile de lucru pe care le va avea direcția. Pregătirile se vor finaliza in septembrie-octombrie. Efectiv ea va deveni operativă, sper eu, in septembrie", ne-a declarat Daniel Chițoiu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală.


SPECIALIZARE. Potrivit șefului ANAF, in acest moment sunt implicați in proiectul susținut alături de partenerii spanioli cinci romani, care sunt nucleul dezvoltării acestei direcții. In organigrama Agenției, Daniel Chițoiu a alocat pentru Direcția de Informații Fiscale 20 de persoane, care vor furniza informații pentru toată țara. Ulterior, probabil anul viitor, direcția va avea reprezentare și la nivel teritorial. "Lucrul in această Direcție implică foarte multă specializare in domeniul fiscal. Oamenii care lucrează acolo trebuie să cunoască absolut toate procedurile fiscale. Rezultatul pe care noi il preconizăm cu această direcție este acela de a avea informații exacte", a prezentat Daniel Chițoiu profilul lucrătorilor de la "Informațiile fiscale".


INFORMATORI. Președintele ANAF confirmă faptul că portița dată de hotărarea de guvern prin care se preconizează că agenția "acționează pentru obținerea de informații noi din diverse surse" inseamnă și lucrul cu surse umane. "In prima fază nu vom lucra cu informatori, dar in viitor cred că se va ajunge și acolo. Cu surse umane vom lucra cand vom prelua o parte din Poliția Economică, din Direcția de Investigare a Fraudelor
din IGP", susține Daniel Chițoiu.


INTĂRIRI. Garda Financiară, unul dintre beneficiarii informațiilor direcției amintite, va fi intărită, de la 1 iulie, cu preluarea unei părți dintre polițiștii care lucrează la Direcția de Investigare a Fraudelor din IGP. "Noi preluăm tot ce ține de evaziune fiscală, fraudă fiscală și infracțiuni conexe acestora. Cei de la Poliție ne-au spus că această zonă pe care o preluăm este minoritară ca activitate a Direcției de Investigare a Fraudelor. Nu avem incă o estimare a numărului polițiștilor preluați, pentru că tocmai acum echipe comune ale Internelor și ale noastre se ocupă de procedura respectivă. Cercetarea se va face sub coordonarea procurorului", a afirmat Daniel Chițoiu.