Alianta vrea sa construiasca un scut antiracheta suplimentar celui american, special pentru Romania si sud-estul Europei.
Ministrii apararii ai statelor NATO au cerut realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea amplasarii unui sistem de aparare care sa protejeze Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune. Acesta ar urma sa suplimenteze scutul american antiracheta, care lasa expuse statele din sud-estul Europei. Decizia finala asupra construirii scutului NATO va fi luata in aprilie 2008, la summitul ce va fi organizat la Bucuresti.

NATO a luat in discutie pentru prima data, saptamina trecuta, la Bruxelles, sistemul antiracheta american caruia i se opune Rusia. Statele Unite intentioneaza sa amplaseze zece interceptoare in Polonia si radare de ghidare in Cehia, pentru a putea intercepta in timp util rachete cu raza lunga de actiune care ar putea fi lansate asupra teritoriului SUA de catre inamici precum, de pilda, Iranul sau Coreea de Nord. Desi scutul este destinat protejarii teritoriului american, el apara automat si Europa Centrala si de Vest. Din motive tehnice si pentru ca menirea sa principala nu era sa apere Europa, in Romania el acoperea insa doar o parte din Ardeal, iar sud-estul continentului era lasat pe dinafara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.