Operatiunea, proiectata de liderul local al PSD Trifon Belacurencu, Dan Verbina si de senatorul Daniel Ilusca, a fost pusa in practica de prefectul Lefter Chirica.

Societatea Amorel SRL primise initial o platforma portuara situata in vecinatatea portului militar din Tulcea, care apartine CJ. Firma a amenajat, fara autorizatie, un debarcader, care a ajuns, conform Politiei, placa turnanta a braconajului piscicol din Delta. Recent, firma a fost evacuata. Imediat, prefectul a dispus ca platforma de acostare a navelor, proprietatea Amorel, sa fie mutata in "curtea" UM 02044, care gazduieste Grupul de Nave de Sprijin al Infanteriei Marine din Babadag.

Initial, comandorul Ion Zaharia, comandantul UM 02044, i-a comunicat prefectului ca "mutarea pontonului Amorel SRL la dana UM 02044 nu se poate efectua".

Prefectul a raspuns ca amplasarea debarcaderului la dana de acostare a Marinei nu necesita cheltuieli din partea Armatei. Comandorul nu a mai replicat la actiunea in forta a prefectului, iar debarcaderul privat functioneaza din plin in "curtea" Armatei.