Romania, tara membra a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, este campioana europeana in ceea ce priveste culturile modificate genetic, gratie culturii soiei, interzisa in cadrul UE. Sensibile la promovarea organismelor modificate genetic (OMG) facuta de Statele Unite ale Americii, autoritatile romane au inchis adesea ochii la practicile companiilor multinationale in agricultura, comenteaza astazi Le Monde, preluat de Rompres.

"Romanii sunt considerati niste cobai de autoritatile din tara lor, care nu isi respecta propriile legi", afirma Gabriel Paun, coordonatorul campaniilor Greenpeace in Romania, citat de cotidianul francez.

In anul 2000, in cadrul negocierilor de aderare la UE, Romania s-a angajat sa solutioneze spinoasa problema a culturilor OMG pe teritoriul sau. Guvernul social-democrat de pana in 2004 s-a aratat, insa, mai curand absent in acest domeniu. Liberalul Gheorghe Flutur, venit la conducerea Ministerului Agriculturii in decembrie 2004, a atacat acest dosar si a instituit un control al culturilor OMG. Aceste eforturi au fost stopate in noiembrie 2006, dupa plecarea sa din minister. De atunci, si in ciuda aderarii Romaniei la UE, tara face cale intoarsa, redeschizand calea OMG, noteaza autorul articolului, Mirel Bran.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.