Fostul presedinte, Ion Iliescu a dat publicitatii un comunicat in care isi exprima pozitia fata de relatarile din presa din aceste zile, pe tema minderiadei din 13-15 iunie 1990

In comunicat, Ion Iliescu justifica apelul facut catre mineri de a veni in Bucuresti pe 14 iunie, sustinand ca fortele de ordine devenisera incapabile sa controleze situatia.

In comunicat, Ion Iliescu sustine ca adevarul istoric ar fi inlocuit cu minciuni si manipulari mediatice.

Manifestarea din Piata Universitatii este considerata "un miting electoral ilegal".

Cat despre evacuarea celor din corturile din fata Teatrului National, din dimineata zilei de 13 iunie, Ion Iliescu e de parere ca ar fi avut loc, citez "fara incidente".

In schimb, fostul presedinte sustine ca in dupa amiaza zilei de 13 iunie, grupuri organizate si violente au ocupat Piata Universitatii si au fortat trupele de ordine sa se retraga.

Apoi au atacat sediile Ministerului de Interne si Politiei de unde au furat arme si munitie, iar la TVR au amenintat cu moartea conducerea si personalul tehnic, lucru care a dus la intreruperea emisiei, sustine Ion Iliescu.

Fostul presedinte isi justifica apelul catre mineri de a veni in Bucuresti prin faptul ca fusese ales cu 85% din voturi la 20 mai.

Ion Iliescu admite ca violentele minerilor sunt condamnabile, dar sustine ca principala vina ar apartine celor care ar fi organizat violentele din 13 iunie si care ar fi urmarit izolarea internationala a tarii si rasturnarea puterii instalate la 20 mai.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.