Instanta a stabilit de asemenea ca jurnalistii rapiti in Irak, Marie Jeane Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, vor primi fiecare cate doua milioane de euro, daune morale. Pentru obtinerea banilor se va pune sechestru asigurator pe bunurile lui Hayssam si ale sotiei sale. Sirianul nu se va supune acestei decizii si va face recurs prin avocati si �de acum incolo imi voi face apararea�. El a precizat ca se afla ''unde ii e bine", dar nu a confirmat ca se mai afla in Liban. Si, enigmatic a conchis: "Persoanele care se fac vinovate de rapirea jurnalistilor se plimba libere prin Romania", adaugand ca serviciile secrete ii cunosc pe cei vinovati.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat, ieri, pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare, pentru fapte de terorism, respectiv pentru punerea la cale a rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak. Omar Hayssam a fost, de asemenea, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru fapte prevazute de Legea 535/2004, omul de afaceri urmand sa efectueze pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 20 de ani de inchisoare si 10 ani interzicerea unor drepturi, dupa efectuarea detentiei. Instanta a decis ca Hayssam sa plateasca cate doua milioane de euro despagubiri ziaristilor Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci. El urmeaza sa plateasca si 70.000 de lei noi cheltuieli judiciare. Instanta a mai dispus confiscarea a 30.000 de dolari SUA si punerea sechestrului asigurator pe bunurile detinute de Omar Hayssam si sotia sa, Adela, pentru recuzarea acestor sume.

Hotararea poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii au decis, in octombrie 2005, trimiterea in judecata a omului de afaceri sirian Omar Hayssam si a complicelui sau, Mohammad Munaf, in dosarul in care sunt acuzati de fapte de terorism. Anchetatorii au stabilit ca ambii sunt vinovati de constituirea si finantarea grupului terorist care i-a sechestrat in Irak pe jurnalistii Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci.

In exclusivitate pentru Antena 3, Omar Hayssam a declarat ca nu se va supune acestei decizii a justitiei din Romania. Va face recurs prin avocati si �de acum incolo imi voi face apararea�. In plus, sirianul sustine ca pentru el, verdictul nu este o surpriza. �Stiam de la informatorii trimisi in arest de catre procurori ca acesta va fi verdictul, inca dinainte de a fi trimis dosarul in instanta. Mesajul pe care l-am primit a fost daca nu colaborezi, vei primi 20 de ani de inchisoare�.

In primul sau interviu de dupa aflarea verdictului, Omar a precizat ca se afla �unde ii e bine�, dar nu a confirmat ca este inca in Liban. Cat despre serviciile secrete, Hayssam spune: �M -or fi cautat, dar nu m-au gasit!�. In acest moment, pe sirian nu il intereseaza afacerile derulate in Romania, se considera nevinovat si nu vrea sa plateasca despagubirile acordate de instanta jurnalistilor romani.

Alice Draghici: Vom face recurs

Alice Draghici, avocatul lui Omar Hayssam, a anuntat, ieri, ca va ataca cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti. Draghici a afirmat, totodata, ca isi reproseaza modul cum a organizat apararea in acest dosar. �Nu stiu ce sa spun. Cred ca nu mi-am organizat suficient de bine apararea. Imi reprosez solutia, in mare parte. Cred ca, pe langa lipsa de probe si niste chestiuni de fond, nu am fost la inaltimea dosarului. Voi declara recursul, mai departe nici eu nu stiu ce se va intampla, dar cred ca este intr-o oarecare masura vina mea si inseamna ca, in primul rand, prestatia mea nu a fost la inaltimea dosarului. Decizia nu am cum sa o comentez�.

Marie-Jeanne Ion, multumita de verdict

Jurnalista Marie-Jeanne Ion a declarat, ieri, ca este multumita de sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti in cazul omului de afaceri sirian Omar Hayssam. �Mi se pare o decizie justa. Vreau sa-i multumesc instantei pentru reparatia morala acordata�, a afirmat Marie-Jeanne Ion. In opinia jurnalistei, mai sunt totusi multe lucruri de lamurit in acest dosar, avand in vedere ca unele informatii sunt clasificate si vor fi date publicitatii dupa zeci de ani.

Ohanesian: "Adevaratii vinovati au scapat basma curata"

Ovidiu Ohanessian declara imediat dupa pronuntarea verdictului la Antena 3 ca nu crede in executarea acestei sentinte, nici in pedeapsa cu inchisoarea, nici in plata daunelor de 2 milioane de euro. In opinia sa, adevaratii vinovati au scapat basma curata. Ohanesian l-a acuzat pe Omar Hayssam ca nu vrea sa povesteasca exact cum s-au intamplat lucrurile si sa spuna cine sunt ceilalti vinovati in cazul rapirii jurnalistilor. Omar Hayssam a negat toate acuzele pe care i le-a adus Ohanesian in legatura cu afacerile pe care le derula in Romania.