Judecatoarea Coralia Iacob, cea care a decis ca statul roman sa-i plateasca lui Miron Cozma despagubiri de 10.000 de euro, sustine, dupa studierea dosarului de incarcerare a acestuia, ca detentia liderului minerilor inceputa de la data de 17 decembrie 2004 este nelegala.
In 17 decembrie 2004, Ion Iliescu a dat un decret prezidential prin care abroga un alt decret, emis la 15 decembrie 2004, prin care a fost gratiat Miron Cozma si alte 44 de persoane. Miron Cozma a atras atentia tribunalului ca pana la emiterea unui mandat judecatoresc, dat dupa sase luni, el a fost tinut inchis in baza decretului din Monitorului Oficial.

Magistratul arata ca, potrivit normelor Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, "nicio persoana eliberata ca urmare a unui decret de gratiere nu poate sa fie reincarcerata in baza unui decret care este un act administrativ provenind de la autoritatile publice cu caracter politic". Coralia Iacob apreciaza ca principiul irevocabilitatii unui act administrativ intrat in circuitul civil si executat se bazeaza pe "principiul stabilitatii si sigurantei raporturilor juridice, element esential preeminentei dreptului intr-o societate democratica".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.