Dezinteresul Guvernului, piedica in calea accesarii banilor.

Mai putin de jumatate din patroni doresc fonduri UE.

Doar 2,29% din intreprinzatori elaboreaza proiecte.

Cu numai o luna inainte ca multe dintre programele de acordare a fondurilor structurale sa devina operationale, intreprinzatorii romani sunt total nepregatiti pentru accesarea banilor. Potrivit unei anchete realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), pe un
esantion reprezentativ de firme (1.178 de IMM-uri, din toate categoriile de varsta si din toate cele opt regiuni de dezvoltare), doar 2,29% din patronii autohtoni sunt in faza de elaborare a proiectelor pentru absorbtia fondurilor. Restul patronilor sunt pusi in situatia sa refuze banii nerambursabili de la UE, fie din cauza proastei informari, fie din cauza a tot felul de piedici care nu tin de ei. Printre aceste piedici se numara dezinteresul Guvernului, birocratia, functionarii putini si slab pregatiti care ar trebui sa ofere consultanta celor interesati de programele europene.

Peste jumatate din firmele mici si mijlocii din Romania (53,9%) nu si-au propus sa cheltuiasca vreodata fonduri europene. Cealalta categorie de intreprinzatori, care nu respinge posibilitatea accesarii banilor de la UE, se afla deocamdata in expectativa. Circa 31,41% din manageri arata ca inca se informeaza asupra fondurilor europene, iar 9,93% sustin ca asteapta momentul cand fondurile vor deveni operationale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.