Procesul in care omul de afaceri sirian Omar Hayssam este acuzat de rapirea in Irak a trei jurnalisti romani ar urma sa se incheie miercuri, dupa 15 luni de audieri dar si de repetate amanari.

Curtea de Apel Bucuresti ar trebui sa dea verdictul final in legatura cu acuzatiile aduse de procurori.

Hayssam este invinuit ca ar fi initiat, constituit si sprijinit o asociere in scopul savarsirii unor acte de terorism.

in urma cu o saptamana, judecatoarea Sofina Dumitrascu de la Curtea de Apel a respins cererea avocatilor omului de afaceri Omar Hayssam privind retrimiterea cauzei la Parchet pe fondul aparitiei de noi probe.

Magistratul a respins de asemenea cererea lui Hayssam de a fi audiat impreuna cu complicele sau Mohammad Munaf de catre o comisie rogatorie, cu conditia revocarii mandatului international de arestare remis pe numele sau.

in intervalul care s-a scurs de la ultimul termen al procesului, care ar trebui asadar sa se incheie miercuri, Omar Hayssam a facut o serie de declaratii in direct la postul de televiziune Antena 3.

Acesta a sustinut in urma cu cateva zile ca ar fi adunat probe solide in apararea sa, pe care ar fi dispus sa le prezinte instantelor din Bucuresti daca ar putea ramane in stare de libertate.

Omar Hayssam s-ar afla in momentul de fata in Liban

El a reusit sa fuga din tara in vara anului trecut, ceea ce a dus la demisiile sefilor de la Parchetului General si ai sefilor SRI si SIE.

De atunci el este dat in urmarire internationala prin Interpol.

Omul de afaceri Omar Hayssam este acuzat ca ar fi organizat si dirijat rapirea in Irak a jurnalistilor romani Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion, carora ar trebui sa le plateasca despagubiri in valoare de un milion de euro.

Complicele sau, Mohammad Munaf se afla in custodia autoritatilor americane din Irak. Acesta a fost condamnat la moarte de instantele irakiene pentru acte de terorism.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.