Transportul de marfa, cel mai afectat sector

Indiscutabil, decizia ministrului de resort de a introduce rovinieta valabila pentru o singura zi vine in avantajul transportatorului, cat si al posesorului de autoturism. Insa, in opinia operatorilor de transport, Ludovic Orban, seful MT, a incurcat prioritatile in ceea ce priveste reglementarile taxelor de drum.

Astfel, oficialul se pare ca a uitat ca rovinieta pentru 3 luni nu are tarif. "Salutam introducerea taxei de drum pentru o zi, aceasta era necesara. Dar vinieta care ar avantaja cel mai mult transportatorii, cea pentru 3 luni, nu exista decat teoretic", ne-a spus Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport.

Trei luni costa

Potrivit legii, taxa de utilizare a drumurilor nationale, in sistemul de rovinieta, poate fi achitata pentru o perioada de sapte zile, 30 de zile, trei luni, sase luni sau 12 luni, doar ca rovinietele cu valabilitate 3 luni nu pot fi eliberate, deoarece pentru aceasta perioada nu este prevazut niciun tarif. Se pare ca este vorba fix de perioada a carei tarifare i-ar avantaja cel mai mult pe operatori.

"Marea majoritate a flotei de transport nu lucreaza trei luni pe ani in perioada iernii, iar cu vinieta pe trei luni am reduce considerabil din costuri", a precizat reprezentantul transportatorilor. Acesta a adaugat ca operatorii si-au achizitionat roviniete valabile sase luni, in speranta ca pana in toamna se "va lamuri si problema celei de trei. Cu toate ca ne-am cam pierdut sperantele. Din 2004 am formulat 26 de adrese, atragand atentia asupra acestei probleme, si pana acum niciun rezultat", a incheiat Hagiu.

Vinieta intre Ordonanta si Hotarare

Ministerul Transporturilor intentioneaza sa introduca rovinieta valabila pentru o singura zi, printr-o ordonanta de urgenta sau hotarare de guvern, a declarat Ludovic Orban. "In urma cu aproximativ doua luni, cand a fost discutata in Parlament legea care reglementa regimul rovinietelor, a fost eliminat acest tip de taxa, fara sa se tina cont ca este o cerinta europeana", a afirmat Orban. El a mentionat ca Ministerul Transporturilor va initia o ordonanta de urgenta prin care sa legifereze reintroducerea rovinietei de o zi, daca Ministerul Justitiei va permite acest lucru, iar in caz contrar va fi elaborata o hotarare de guvern.

Orban a mai spus ca institutia pe care o conduce va justifica elaborarea ordonantei de urgenta prin necesitatea adaptarii legislatiei romanesti la cea europeana. "Introducerea rovinietei este conforma cu regulile Uniunii Europene, astfel incat putem folosi principiul urgentei", a mai spus seful MT. Taxa de drum poate fi achitata la oficii postale, centre CEC sau ale Companiei de Drumuri, precum si la benzinarii Petrom, MOL, Rompetrol, OMV, Lukoil sau Fix Oil.

Amenzi in cazul neplatii rovinietei

Cuantumul amenzilor aplicate pentru neachitarea taxei de drum va fi cuprins intre 300 de lei si 450 de lei in cazul autoturismelor, intre 1.500 si 2.500 de lei pentru microbuze, intre 3.000 lei si 4.500 de lei pentru autocare si intre 1.000 si 7.000 de lei in cazul vehiculelor destinate transportului de marfa.

Tarife pana la 930 euro pentru 12 luni

Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone se achita rovinieta in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 de euro, 78 de euro sau 60 de euro.

Taxa de drum pentru autovehiculele cu masa totala maxima admisa cuprinsa intre 3,5 tone si 7 tone este cuprinsa intre 210 de euro si 240 de euro, in timp ce la camioanele de peste 7 tone, dar mai mici de 12 tone, valoarea rovinietei va fi cuprinsa intre 420 de euro si 540 de euro, in acord cu nivelul emisiilor poluante. In functie de masa totala maxima autorizata, numarul de axe si emisiile poluante, posesorii de camioane grele achita o taxa cuprinsa intre 450 de euro si 576 de euro (pentru camioanele cu cel mult trei axe), respectiv intre 750 de euro si 930 de euro pentru vehiculele cu cel putin patru axe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.