In timp ce Traian Basescu pledeaza pentru „majoritatea morala PD-PNL-PLD“, Nicholas Taubman pune presiune pe Mircea Geoana pentru rezolvarea crizei politice din Romania.

Seful statului le-a trimis in plic partidelor parlamentare formula de guvern ce ar urma sa fie discutata vineri la consultarile de la Cotroceni.

PNL-PD-PLD - aceasta este formula noului guvern pe care o propune presedintele Traian Basescu intr-o scrisoare adresata partidelor parlamentare, care sint invitate pentru consultari vineri, la Palatul Cotroceni. "Dupa consultarile cu partidele politice, din data de 28 mai a.c., am constatat ca majoritatea acestora refuza solutia democratica garantata prin organizarea de alegeri anticipate. In aceste conditii, va supun atentiei propunerea de a identifica impreuna un premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD. Viitorului prim-ministru ii va reveni obligatia de a negocia o majoritate parlamentara clar asumata", se arata in scrisoarea sefului statului.

In opinia lui Basescu, formula unui guvern PNL-PD-PLD "respecta deopotriva rezultatul scrutinului din 2004 si optiunea larg majoritara exprimata de cetatenii Romaniei cu ocazia Referendumului de la 19 mai a.c. Apreciez totodata ca o asemenea formula are capacitatea de a clarifica relatiile dintre putere si opozitie, permitind continuarea sustinuta a reformelor si asumarea raspunderii politice in fata electoratului, pina la data urmatoarelor alegeri generale".

Liderii partidelor politice au reactionat imediat la scrisoarea sefului statului. Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu sustine ca este dreptul presedintelui Traian Basescu de a propune formule politice de guvernare. Diaconescu a declarat totodata ca PSD va dezbate, la consultarile de vineri cu presedintele, orice formula politica.

Gestul lui Basescu este privit cu simpatie si de un alt lider PSD, Vasile Dincu. Acesta considera ca, dupa referendum, presedintele Basescu si-a asumat un rol activ de mediator, "ceea ce este un lucru bun" si "un semn de normalitate". In ceea ce priveste formula de guvernare propusa de presedinte, Dincu crede ca aceasta "este o provocare pentru clasa politica, pentru Parlament, pentru Guvern. Nu stiu daca are mari sanse, dar va naste dezbateri foarte mari in interiorul partidelor, mai ales in interiorul celor vizate a intra la guvernare", a spus Dincu.

Liderul PD, Emil Boc, sustine ca, din punctul lui de vedere, varianta propusa de presedintele Traian Basescu, cu un guvern format din PD, PNL si PLD, este viabila. Conditia este ca aceasta constructie sa nu il cuprinda si pe actualul premier Calin Popescu Tariceanu. "Da. Putem merge mai departe cu o formula PD-PNL-PLD, insa categoric fara Calin Popescu Tariceanu", ne-a declarat ieri Boc. Boc exclude insa orice varianta care presupune colaborarea la guvernare cu PSD. Surse din PD sustin ca Vasile Blaga este preferatul democratilor pentru functia de premier. Monica Macovei este vizata pentru portofoliul Justitiei

Crin Antonescu, vicepresedinte PNL, crede ca asistam la o noua diversiune: "Cred ca este o noua diversiune cu doua scopuri: pe de o parte, incercarea de a destabiliza, decapita, desfiinta PNL, in cazul in care PNL ar accepta, cu pretul inlaturarii premierului, sa intre intr-un guvern cu majoritate inexistenta. Pe de alta parte, cred ca Traian Basescu incearca sa isi acopere astfel combinatia pe care incearca sa o faca cu PSD, avind scuza ca a incercat mai intii o majoritate cu PNL. Nimeni din PNL nu va coopera la aceasta diversiune", spune Antones-cu. Dan Motreanu, secretar general al PNL, spune ca un guvern PNL-PD-PLD este unul care nu are sustinere parlamentara de 51%, ci se situeaza undeva la maximum 37%.

Exclus din cartile posibilului viitor guvern de Basescu, Marko Bela se declara sceptic in privinta sanselor de reusita ale formulei PNL-PD-PLD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.