Tudor Petrov Popa, ultimul detinut politic din Europa, este liber dupa 15 ani de temnita transnistreana

Romanul inchis ilegal cu sprijinul Armatei a 14-a Ruse a fost intampinat ieri, la frontiera de la Dubasari, doar de catre familie si ziaristii de la ZIUA, Realitatea TV si Antena 3, veniti special pentru acest eveniment. Presa si societatea civila de la Chisinau, ca si oficialitatile romanesti, au fost dezinformate din nou de catre autoritatile moldovenesti pentru a se micsora impactul public al eliberarii eroului roman.

ZIUA l-a descoperit pe autorul diversiunii: viceministrul de Interne, Sergiu Golovaci, acelasi care, sambata, l-a introdus pe Andrei Ivantoc cu forta in automobilul sau. Golovaci a mintit opinia publica privind ora eliberarii, sustinand ca aceasta ar fi 16.00, dupa cum ne-a confirmat si Stefan Uratu, fost coleg de arest cu ceilalti membri ai grupului Ilascu, in prezent presedintele Comitetului Helsinki - Chisinau.

Chiar si ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, a fost deturnat de manevrele moldo-transnistrene. Dar presa a ajuns pana la urma alaturi de Tudor Petrov Popa si familia sa extrema de fericita. Fiica sa, Carolina, are 15 ani si s-a nascut dupa arestarea sa. Fiul, Victor, tocmai a terminat armata si ii seamana tatalui. Mama, Maria, si sora, Raisa, l-au strans cu putere in brate pe Tudor, izbucnind in plans. Alexandru Lesco, fostul sau camarad de lupta pentru cauza romanismului, eliberat in urma cu trei ani, i-a adus un tricolor cu care Tudor Petrov Popa s-a infasurat imediat, plin de bucurie.

Andrei Ivantoc nu l-a putut intampina din pacate, pentru ca se resimte inca dupa bataia bestiala de care a avut parte la eliberarea sa, sub ochii autoritatilor moldovenesti si ale OSCE, care nu au schitat nici un gest de protest. Nici Tudor nu a fost iertat de un tratament de "adio" similar. Pe fata sa luminoasa puteau fi observate cateva echimoze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.