Societatea pentru Justitie (SoJust) solicita autoritatilor legislative si executive adoptarea de urgenta a unei legislatii specifice care sa protejeze valorile fundamentale ale procesului penal.

Potrivit unui comunicat, SoJust cere autoritatilor sa defineasca obligatii si interdictii in modul de raportare la cetatenii banuiti de savarsirea unor fapte penale, sa reglementeze in mod explicit comportamentul dezirabil al autoritatilor judiciare, al celor publice, al oficialilor, al oamenilor politici fata de suspecti si fata de procesele penale aflate in curs de desfasurare.

Agentia Rompres reaminteste ca solicitarile SoJust vin ca urmare a unui studiu potrivit caruia, in Romania, principiul prezumtiei de nevinovatie ar fi doar consacrat legislativ, dar nu au fost instituite si mecanisme care sa il faca aplicabil in mod efectiv, ceea ce ar putea atrage oricand o condamnare a statului roman de catre Curtea Europeana de la Strasbourg.

Societatea pentru Justitie atrage atentia ca prezumtia trebuie respectata in cursul urmaririi penale, in cursul judecatii si, ulterior, daca nu se pronunta o solutie de condamnare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.